Jan Jakob, Markéta Pekarová Adamová a Miroslav Kalousek na jednání Sněmovny (všichni TOP09, 21.1.2020)

Jan Jakob, Markéta Pekarová Adamová a Miroslav Kalousek na jednání Sněmovny (všichni TOP09, 21.1.2020) Zdroj: Blesk

29. kongres ODS: Nechybí šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vystoupí s projevem (18.1.2020)
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na jednání Komise pro spravedlivé důchody. (10. 1. 2020)
Jednání o Babišově auditu ve Sněmovně: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (5. 12. 2019)
Markéta Pekarová Adamová při svém první rozhovoru pro Blesk Zprávy po svém zvolení předsedkyní TOP 09. Poprvé v desetileté historii strany stala v jejím čele žena. (24. 11. 2019)
Markéta Pekarová Adamová při svém první rozhovoru pro Blesk Zprávy po svém zvolení předsedkyní TOP 09. Poprvé v desetileté historii strany stala v jejím čele žena. (24. 11. 2019)
5
Fotogalerie

Markéta Pekarová Adamová: Naši voliči jsou náročnější, nenechají se opít rohlíkem a ani koblihou

V příštích volbách do Poslanecké sněmovny nebudou za TOP 09 kandidovat oba otcové zakladatelé – Karel Schwarzenberg i Miroslav Kalousek. Podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové to však pro stranu nebude znamenat nový začátek. Pekarová Adamová je zastánkyní snah o integraci pravicových stran, neboť v tom vidí „nejlepší způsob, jak zamezit tomu, aby stát reálně řídil ďábelský koktejl marketérů, věštkyní a především byznysových zájmů premiéra Babiše“.

Co říkáte na rozhodnutí Miroslava Kalouska nekandidovat v příštích volbách do Poslanecké sněmovny?

Oceňuji, že dokázal upřednostnit společný zájem nad vlastními ambicemi. To je výjimečné, zejména v politice posledních let. Hned ve své první reakci jsem uvedla, že mi bude Miroslav Kalousek v Poslanecké sněmovně chybět.

Už jste s ním hovořila o jeho dalším možném angažmá v rámci útrob strany? O jaké jeho služby byste měla zájem?

Mirek Kalousek je jeden z nejzkušenějších politiků nejen v TOP 09, ale v celé české politice. Za rady a postřehy politika, který provedl české veřejné finance globální ekonomickou krizí, by byla vděčná jakákoliv politická strana. Nemusím s ním souhlasit ve všem, ale jeho zkušenosti jsou neocenitelné.

Kromě Kalouska příští rok už nebude do sněmovny kandidovat ani druhý z dvojice zakladatelů strany Karel Schwarzenberg. Jak chcete tuto zásadní změnu komunikovat směrem k voličům? Je to pro stranu nový začátek se vším všudy nebo jen významná personální obměna, při které však směr a záběr strany zůstává stejný?

Pro TOP 09 nejsou tato jejich rozhodnutí zásadní změnou ve smyslu nového začátku. Proevropské směřování i hodnoty zůstávají stále stejné. DNA, kterou jí oba otcové zakladatelé vetkli, se nemění. Rozhodnutí Miroslava Kalouska i Karla Schwarzenberga jsou lidem srozumitelné, alespoň podle těch reakcí, které se ke mně dostávají.

Miroslav Kalousek se chce nyní soustředit na integraci pravicových stran do předvolebního bloku? Je to podle vás reálné? Má takový projekt šanci na úspěch, pokud se mu to podaří?

Spojit síly je nejlepší způsob, jak zamezit tomu, aby stát reálně řídil ďábelský koktejl marketérů, věštkyní a především byznysových zájmů premiéra Babiše. Šanci na úspěch vidím velkou a jsem ráda, že se na tom s Mirkem Kalouskem shodujeme. Ostatně děláme pro to maximum.

Co říkáte na to, že i přes skandály okolo premiéra Andreje Babiše a dalších členů ANO má jeho hnutí tak vysoké preference, zatímco velká část stran středopravé opozice paběrkuje na hraně volitelnosti?

Andrej Babiš má velkou část elektorátu jistou, protože sází na legální korupci – kupuje si voliče skrze jejich závislost na sociálním systému. Nicméně ekonomická krize klepe na dveře. Premiér Babiš se už nebude moct vézt na vlně rostoucí ekonomiky. Časy, kdy populisticky sliboval všemožné a mohl si dovolit utrácet peníze daňových poplatníků za nesmysly jako dotované jízdné, pominuly. V této situaci musíme jít blíž k občanům a vysvětlovat jim, co se v Česku skutečně děje a hlavně jaký to má dopad na jejich budoucnost. A k druhé části otázky: TOP 09 je ze své podstaty nepopulistická, zvyklá říkat i nepříjemné skutečnosti a dělat i nepopulární rozhodnutí, pokud jsou nutná. Naši voliči jsou náročnější, nenechají se opít rohlíkem a ani koblihou.

Jaká jsou vaše očekávání ohledně výsledků podzimních senátních a krajských voleb?

Jsem přesvědčena, že získáme více mandátů než v minulých krajských a senátních volbách a že se v mnoha krajích budeme podílet na vládě. Nabízíme kompetence místo papalášství, řešení problémů občanů namísto neustálého řešení jen sebe sama. A voliči to zcela jistě ocení.

Jak se stát členem volební komise?