Jelen Elliot a jeho partnerka laň Giselle - ilustrační snímek

Jelen Elliot a jeho partnerka laň Giselle - ilustrační snímek Zdroj: Bontonfilm

Zatímco některým připadá vyobrazení sexy samic nemístné, jiní na tom nic špatného nevidí.
Zatímco některým připadá vyobrazení sexy samic nemístné, jiní na tom nic špatného nevidí.
Zatímco některým připadá vyobrazení sexy samic nemístné, jiní na tom nic špatného nevidí.
Zatímco některým připadá vyobrazení sexy samic nemístné, jiní na tom nic špatného nevidí.
Zatímco některým připadá vyobrazení sexy samic nemístné, jiní na tom nic špatného nevidí.
10
Fotogalerie

Mami, holky ještěrky mají prsa, protože to přece bylo ve filmu!

Výrazné rty, krásné oči s dlouhými řasami, úzký pas, výrazná prsa a spousta dalších typicky ženských atributů se od zrodu animovaných filmů až dodneška opakovaně objevuje prakticky u všech animovaných ženských hrdinek. U lidských postav by na tom asi nebylo nic extra zarážejícího. S výše popsanými rysy se ale tvůrci vždy pořádně vyřádí také u zvířecích hrdinek. Animované kuře-žena působí se všemi lidskými ženskými křivkami až lascivně, ještěrka má pěknou útlou postavu a prsa a rybka má výrazné stíny i rtěnku a ocasní ploutev věrně připomíná sukni. A jak jsou vyvedení animovaní samci? Lidé své poznatky sdíleli na Twitteru. Zatímco některým připadá vyobrazení sexy samic nemístné, jiní na tom nic špatného nevidí.

Polidštěné sexy animované samice zvířat mnohdy už více připomínají animované lidské princezny než svůj původní druh. Tento dojem je navíc posílen tím, že zvířecí animovaní samci nebývají karikaturou lidského mužského ideálu, ale bývají věrnou animovanou formou svého zvířecího druhu. Příkladem můžou být postavy z dětského animovaného filmu Lovecká sezóna. Zatímco jelen Elliot opravdu nepůsobí jako propagace mužské figury, jeho partnerka, laň Giselle se pyšní dlouhým štíhlým krkem, podmanivýma očima a jemným obličejem, který je anatomicky jelenovi opravdu vzdálený. Podobně je na tom chameleon Rango ze stejnojmenného filmu a ještěrka Beans, lenochod Sid a jeho lenochodí přítelkyně v Době ledové a zástupy dalších filmových hrdinů z animovaného světa.

Zobrazování zvířecích hrdinek s přehnaně ženskými rysy jde ruku v ruce s obecnějším fenoménem stereotypizace ženských postav. Doktorka sociologie Katia Perea publikovala v roce 2018 článek, podle kterého se navíc styl zobrazování ženských postav liší u jednotlivých producentů. U společnosti Disney hrdinky posilují roli žen v domácnosti (vzpomeňme si na Popelku nebo Sněhurku) a jsou konzervativní, sentimentální a roztomilé. Konkurence Warner Bros. se vydala jinou cestou. Jejich hrdinky jsou drzé a ztělesňují sexuální vyzývavost. Příkladem může být třeba Petunia Pig. Podle Perey oba způsoby zobrazují ženy jako objekt touhy mužů.

Jiná otázka je, proč vytvářet prsa ženským hrdinkám, pokud jde navíc o ptačí nebo rybí slečny, které by mléčné žlázy anatomicky neměly mít ani v žádné jiné podobě.

Výjimka potvrzuje pravidlo – to platí i v tomto případě. Také ve světě animovaných filmů totiž najdeme zvířecí hrdinky, které se svým mužským protějškům vzhledem moc nevzdalují. Patří mezi ně samice mamuta Ellie z Doby ledové nebo Nala z Lvího krále. Povedeným způsobem bylo pohlaví rozlišeno také u rodičů rybky Dory v Hledá se Dory.

Diametrální rozdíl v zobrazení ženských a mužských animovaných postav najdeme nejen u zvířat, ale obdobně to funguje u různých fantasy figur, kde muž je děsivý troll a jeho družka sice našedlá, ale přitažlivá slečna.

Názory lidí, kteří se k tématu na Twitteru vyjádřili, a jejich příklady přemrštěně sexy zvířecích hrdinek si můžete prohlédnout v následující galerii: