Letošní léto je typické proměnlivým počasím a dostatkem srážek

Letošní léto je typické proměnlivým počasím a dostatkem srážek Zdroj: Oldřich Tichý

Proměnlivé léto s deštěm? Pro klimasektu je i normální počasí důkazem klimatických změn

Tropické třicítky jsou spíše výjimečné, teplé dny se střídají s chladnějšími a prší většinou tak akorát. Počasí, které v posledních týdnech zažíváme, je podle meteorologů typické české léto bez extrémů. A právě to je podle těch samých meteorologů nezvratný důkaz postupujících klimatických změn! Nechápete? Je to prosté: Letošní normální léto je totiž v logice klimasekty onou pověstnou výjimkou, která potvrzuje pravidlo přibývajících extrémů.

Nesnažte se tomu porozumět. Strašení klimatickou apokalypsou je novodobé náboženství a jako takové ho musíte buď s vírou přijmout, nebo odmítnout. Jako každé náboženství má svá dogmata a své apoštoly a kazatele. Slyšte, jak letošní proměnlivé léto hodnotí jeden z nich: „Proměnlivost počasí by měla být u nás normální, jen jsme si v posledních letech zvykli na dlouhá teplá a suchá období, která se však v dalších letech vrátí.“ Tak pravil minulý týden v rozhovoru pro média klimatolog Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu.

Znovu: Dlouhá teplá a suchá období se v dalších letech vrátí. To, co právě vidíte za oknem, je sice typické české léto, ale je to… výjimka. Bude hůř. Určitě. Amen. Bez špetky zaváhání to zní z institucí, od nichž jsme ještě na jaře slyšeli, že zažíváme největší sucho za 500 let, že léto bude nejspíš znovu velmi suché, a které teď se stejnou bohorovností vydávají zprávy o tom, že prší nadprůměrně, stav podzemních vod je nad normálem a nadále se zlepšuje.

Znovu jsme u toho, že víru lze buď přijmout, nebo odmítnout, ale ne logicky dokázat. Můžeme-li něco dokázat, opíráme své přesvědčení o konkrétní důkazy a víry netřeba. A naopak.

Můžeme tedy klidně věřit tomu, že:

  • Pokud je neobvyklé horko, může za to klimatická změna. 
  • Pokud je neobvyklé chladno, může za to klimatická změna. 
  • Pokud je sucho, může za to klimatická změna. 
  • Pokud moc prší, může za to klimatická změna. 
  • Pokud je počasí takové, jaké má dle dlouhodobého průměru být, pak je to výjimka, která dokazuje působení klimatické změny.

Jakékoliv počasí prostě přesvědčivě dokazuje důsledky klimatické změny. Samozřejmě, pokud jsme „věřící“. A pokud nejsme? Nevadí, i pro nás má klimatolog Radim Tolasz jako správný kazatel moudrou radu: „Užívejme si počasí takové jaké je a pokud potřebujeme plánovat na delší období, tak se připravme na to, že své plány budeme muset měnit.“

Kdo by to byl řekl, že? Nebude-li pršet, nezmoknem…