300 metrů dlouhé les při pohledu z výšky odhalí vzpomínka na V. I. Lenina.

300 metrů dlouhé les při pohledu z výšky odhalí vzpomínka na V. I. Lenina. Zdroj: Instagram / Stepanovslava

Lenin je věčný! Ruský fotograf ho objevil v borovém háji nedaleko Omsku

Vladimir Iljič Lenin, zakladatel a první vůdce Sovětského svazu, žije dosud nejen v srdcích a myslích ruského lidu, ale také v jednom z lesíků na Sibiři. Ruský fotograf Slava Stepanov ho tam zcela neplánovaně objevil při své služební cestě do Omsku. Město Tyukalinsk se tak možná stane vyhledávanou turistickou atrakcí.

Obyčejný borový háj na kraji osady Tyukalisk se pohledem z výšky proměnil v jeden z nejhonosnějších památníků ruského vůdce. Dron ruského fotografa odhalil zapomenuté tajemství ze sedmdesátých let.

300 metrů dlouhý a 82 metrů vysoký živý památník oslavuje Vladimira Iljiče Lenina, muže, který nastolil vládu rudého násilí. Během vlády Leonida Brežněva byl Lenin uctíván jako božstvo. Jeho pomníky se hromadně stavěly v každé vesnici, byly po něm pojmenovány centrální ulice i náměstí.

Narozdíl od Ukrajiny nebo Pobaltí, kde byly v rámci dekomunizace odstraněny, se v Rusku stále těší přízni nejen místních obyvatel.

Podobné vzpomínky na neblaze proslulé osobnosti nejsou jenom výsadou zemí bývalého Sovětského svazu. V italské provincii Rieti bylo vysázeno několik tisíc stromů, které při pohledu z dálky vykreslí latinské slovo „DUX“, které odkazuje na přezdívku Duce italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Další památník se objevil v borovém lese severně od Berlína, kde nacističtí příznivci vysadili obří svastiku z modřínových stromů. Stromy tu ale byly v roce 2000 vykáceny.