Válečné vydání Mein Kampf

Válečné vydání Mein Kampf Zdroj: profimedia.cz

Adolf Hitler spisovatelem. Před 95 lety poprvé vyšel nacistický manifest Mein Kampf

Původně se měla kniha budoucího německého kancléře jmenovat úplně jinak, ale na radu jednoho z vydavatelů název svého díla upravil. Mein Kampf je jednou z mála knih, která vyvolává kontroverzní reakce i v dnešní době. Široká veřejnost ji považuje za nástroj k propagaci nacismu. Pravdou je, že manifest, jenž spatřil světlo světa 18. července 1925, formoval zrůdnou ideologii nacistického Německa.

Nejdříve si musíme uvědomit, v jaké době manifest vznikal. Německo bylo po první světové válce ponížené a chudé. Výmarskou republiku zasáhla hyperinflace, bochník obyčejného chleba stál zhruba miliardu marek. Bankovky se běžně používaly jako podpalovač či jako tapety v bytech obyvatel. K tíživé situaci se přidala okupace Porúří. To už bylo příliš na šéfa strany NSDAP Adolfa Hitlera, který 8. listopadu 1923 zorganizoval Pivní puč.

Dluh, který byl zrušen

Pokus o převzetí moci skončil krveprolitím. Hitler společně se svými kumpány vyvázli se zraněním, dalších 19 spolustraníků už takové štěstí nemělo. V následujících dnech byl budoucí führer souzen za velezradu. Trest zněl jasně, Adolfa Hitlera čekalo pětileté vězení v bavorském Landsbergu. Společně s ním zamířil za mříže také Rudolf Hess, který se stal Hitlerovým nejbližším kolegou.

Právě mezi zdmi věznice začala vznikat kniha Mein Kampf, někdejší kancléř jí diktoval nejdříve Emilu Mauricovi, poté právě Hessovi. Oficiální název manifestu zněl Čtyři a půl roku boje proti lži, hlouposti a zbabělosti. V době, kdy šlo dílo do tisku, bylo jméno změněno na Mein Kampf. Dvouslovný název byl totiž údernější.

Hitler se snažil jasně formulovat své myšlenky, které později realizoval. Ideologii nacismu založil na rasismu a antisemitismu. V knize se rovněž píše o nadřazenosti ras, se kterým souvisí i termín Lebensraum. Intelektuální obec manifest nepřijala vlídně, několik akademiků se nechalo slyšet, že Hitler neobjevil nic nového. Politikovi bylo rovněž vyčítáno, že si v některých pasážích protiřečí.

Mein Kampf se v knihkupectvích poprvé objevil 18. července 1925. Do roku 1933 si Hitler přišel na zhruba milion říšských marek za 240 tisíc prodaných výtisků. Často je připomínáno, že rodák z Braunau nezaplatil daně z inkasovaných peněz. V roce 1933 dlužil státu přes 400 tisíc říšských marek, poté co se stal kancléřem, svůj dluh zrušil.

Mein Kampf a Simpsonovi

V době nacistického teroru byla kniha v dostání v několika vydáních. Nejdříve obyčejné se zlatým orlem a svastikou, poté jubilejní k Hitlerovým padesátinám. Nakonec v roce 1940 vyšel Mein Kampf v kapesním vydání, které bylo dostupné na všech německých poštách. Bylo určené především mužům na frontu.

Po smrti Hitlera a rozpadu Třetí říše skončil i zlatý věk knihy. Po válce se ale několik tisíc výtisků prodalo. Aktuálně je vlastníkem práv Bavorsko, kterému připadla podle zákona o autorství. I v dnešní době lze Mein Kampf zakoupit, například na českém internetu se jeho cena pohybuje okolo pětistovky.

Kontroverzní dílo si vzalo na paškál několik animovaných seriálů. V Simpsonových zobrazili Hitlera jako reklamní panel, na kterém drží Mein Kampf. „Než jsem se stal vůdcem nacistů, byl jsem nacistický čtenář,“ píše se v typické komiksové bublině u hlavy německého vůdce. Manifest se stal terčem vtipů i v seriálů Griffinovi. Internet rovněž zaplavila část epizody Kačera Donalda, kde oblíbená disneyovská postava sedí v nacistické uniformě a čte si Mein Kampf.