Vodárenská věž na Letné

Vodárenská věž na Letné Zdroj: Mall TV

vodárenská věž na Letné
Letenská vodárenská věž díky rekonstrukci za 64 milionů korun značně prokoukla. Opět je právoplatnou dominantou tamní čtvrti.
Výhled z ochozu Letenské vodárenské věže.
Nepřehlédnutelnou dominantou Vinohrad je Vinohradská vodárenská věž. Knihovna stojí doslova v jejím stínu.
Nepřehlédnutelnou dominantou Vinohrad je Vinohradská vodárenská věž. Knihovna stojí doslova v jejím stínu.
18
Fotogalerie

Jedinečný výhled z věže zastínila výstavba bytů. Podívejte se, jak architekt překonal nežádoucí clonu

Psal se rok 1888. Svět patřil technooptimistům a jejich vynálezům i zdánlivým snílkům, za kterého byl považován Jules Verne. Na břehu Seiny se začala do výše tyčit ocelová konstrukce dnešního neodmyslitelného symbolu Paříže – Eiffelovy věže. A na letenské zelené louce vyrostla její tehdejší dominanta. Pětipodlažní vodárenská věž, která měla zásobovat pitnou vodou část pražských Holešovic a Bubenče. I když původnímu účelu sloužila jen čtvrtstoletí, hrozila jí demolice a načas dokonce „oslepla“, díky způsobu, jakým byla navržena a nedávno zrekonstruována, zdrojem zůstala. Zdrojem inspirace.

Zatímco dnes kolem Letenské vodárenské věže proudí jedna z pražských dopravních tepen, v době svého vzniku stála na místě osamocená. Byla jednou z prvních staveb na Letné, což jí na monumentálnosti ještě přidávalo a z jejího pátého podlaží se nabízel mimořádný výhled široko daleko. Ten vzal ale s další kapacitní zástavbou za své. Slovy architekta „věž oslepla“. S tímto handicapem se ale odmítl smířit autor její rekonstrukce a vyřešil ho velmi nápaditým způsobem. Využil k tomu komín bývalého parního stroje, do jehož útrob umístil periskop, ze kterého je možné pozorovat nejen okolí, ale i hvězdnou oblohu.

„Další pozoruhodnou věcí je díra v půdním trámu, která vypadá jako prožrané dřevo, ale ve skutečnosti je to průstřel z druhé světové války. Ten docela dobře ilustruje přístup Petra Hájka k rekonstrukci, a to zachovat cokoli pozoruhodného, co najdete, a nesnažit se to opravit,“ oceňuje Adam Gebrian citlivou práci svého kolegy, architekta, mezi jehož další realizace patří terasy Paláce Lucerna, Centrum současného umění DOX+, Arcidiecézní muzeum v Olomouci nebo Zámecké návrší v Litomyšli.

V čem dalším je unikátní nejen původní návrh Jindřicha Fialky, ale také nedávná rekonstrukce průmyslové památky, sledujte v pořadu Překvapivé stavby na internetové televizi Mall.tv. Anebo zajděte celkové řešení posoudit osobně během festivalu Open House Praha, v rámci kterého se první zářijový víkend už pošesté otevřou dveře 73 běžně nepřístupných budov a prostor a umožní vám nahlédnout i tam, kam je to jindy zapovězeno.