Video placeholde

Nejsem parazit, o odchodu z ANO přemýšlím každý den, úplně se změnilo, říká europoslankyně Maxová

Europoslankyně Radka Maxová stála u zrodu hnutí ANO. Teď říká, že se od roku 2011 změnilo k nepoznání. O odchodu přemýšlí každý den kvůli stále většímu vlivu KSČM na vládu i kvůli postoji kabinetu a Andreje Babiše k EU. Chce ale dál pracovat pro lidi a nevylučuje, že by to mohlo být i v jiném dresu. V rozhovoru popisuje fungování hnutí i roli Jaroslava Faltýnka.

Vláda KSČM ustupuje příliš, a kdyby třeba podpořila pětitýdenní dovolenou bez jednání s tripartitou, odejdu, tvrdí Maxová. Hnutí ANO se podle ní posunuje stále víc doleva a bojí se reforem, přišlo prakticky jen s EET. To je v příkrém rozporu s tím, na čem bylo na začátku postaveno. Europoslankyně otevřeně popisuje své uvažování o odchodu z ANO, možných důvodů pro něj přitom zaznívá hned několik.

Nikdo nemůže mít všechno, reaguje na poslední vývoj okolo střetu zájmů premiéra Babiše Maxová. Ve hře jsou tři varianty řešení, mezi kterými by si měl vybrat, ideální by přitom byl třeba takzvaný slepý svěřenský fond. Možná je ale taky změna české legislativy. Maxová jako jediná zástupkyně ANO nehlasovala proti rezoluci Evropského parlamentu, která se zabývala právě problémy českého premiéra. Říká, že ona není parazit a vadí jí, jak o evropských institucích Babiš mluví.

Teď už skoro pláču, říká Maxová k nikam se neposunujícímu zákonu o manželství homosexuálních párů. Poslanci se podle ní zalekli a zdá se, že i ti, kteří zákon podepsali, se k němu teď nehlásí. Klíčová je přitom síla ANO a taky vliv předsedy poslaneckého klubu Faltýnka. Ten je podle Maxové skutečným hybatelem dění. Kvůli svým kauzám by měl naplnit svá slova a odejít z vedení hnutí. Podobně by podle ní měl poslanec Berkovec skončit ve vedení volebního výboru.

Jak dlouho bude ještě Radka Maxová přemýšlet o odchodu z hnutí ANO? Co ji vede k poměrně ostré kritice? Jak se dívá na vliv Jaroslava Faltýnka a obvinění z korupce kolem něj? Proč se nedaří prosadit manželství homosexuálních párů? A proč jí na politice a práci v ní tak záleží?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>