Slovenský premiér Igor Matovič

Slovenský premiér Igor Matovič Zdroj: Reuters

Z nové slovenské vlády se stala banda plagiátorských šašků a lhářů

Společensky se znemožnit nebývá v politice velký problém. Ovšem rychlost, s kterou tak činí slovenská vláda premiéra Igora Matoviče, která byla jmenována 21. března, je fascinující. Neustálé vnitřní spory se v kabinetu složeném ze čtyř zcela nesourodých stran daly očekávat, ale trapné kauzy plagiátorství, které zasáhly několik členů vlády včetně premiéra, jsou něco, co se jen tak nevidí. Někdejší zkorumpovanou vládu sociálního demokrata Roberta Fica vystřídala směšná garnitura lhářů. Slovenské politické zemětřesení, které odstartovala v únoru 2018 vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, tak pokračuje.

Premiér Igor Matovič v nedávné minulosti vášnivě vyzýval někdejšího předsedu slovenského parlamentu Andreje Danku, aby odstoupil z funkce, protože se ukázalo, že opsal svoji rigorózní práci. Na mítincích dokonce naváděl lidi, aby křičeli, že Danko je „ko..t“ či „ho..o" a vzkazoval mu, ať mu „políbí pr..l“. Dnes Matovič čelí stejnému problému a tváří se, že jen udělal, podobně jako mnoho dalších, chybu. A že nebude odstupovat.

O Matovičovi se už po jeho vítězství v letošních únorových parlamentních volbách hovořilo jako o velmi nevyzpytatelném politikovi, který někdy připomíná šaška. Skandál s jeho opsanou diplomovou prací ukazuje, že šaškem je, ale navíc je nesmírně trapný. Celou svoji politickou kariéru totiž založil na tvrdé kritice korupčních praktik a lží bývalých vlád, které byly skutečně zkorumpované a její někteří členové v čele s expremiérem Robertem Ficem používali mafiánské praktiky. Když se teď dokázalo, že i Matovič je lhář, najednou zapomněl, co sám říkal.

Přitom problém se netýká jen samotného Matoviče, ale i dalších členů vládní koalice. V minulých týdnech bylo dokázáno, že v diplomové práci opisoval také nynější šéf slovenské Národní rady (sněmovny) Boris Kollár. Zatímco Matovič volal hlasitě po odvolání jeho předchůdce Danka, teď najednou Kollára za to samé podržel. Zdůvodnil to zájmem na udržení koalice. Další faleš, trapnost a podvod na voličích. V uplynulých dnech média také informovala, že i slovenský ministr školství Branislav Gröhling necitoval ve své diplomové práci z roku 2009 všechny texty, které převzal z jiných zdrojů.

Současným problémem pro stávající slovenskou vládu je především fakt, že k moci se dostala právě kvůli kolosálním selháním a lžím předchozích kabinetů. Sama se ale ukazuje jako gang lživých plagiátorů. Prezidentka Zuzana Čaputová popsala situaci poměrně přesně: „Jsem zklamaná a smutná, že očekávání veřejnosti, včetně mých vlastních, na vysoké standardy uplatňování politické moci a vyvozování politické zodpovědnosti, s kterými byl spojovaný nástup vlády Igora Matoviče, zůstávají zatím nenaplněné.“ Očekávání už ani být naplněna nemohou, protože Matovič a někteří jeho vládní kolegové jsou usvědčení lháři.

Slovenská politická scéna byla v posledních dvou letech oprávněně rozmetána a k moci se dostali noví lidé. Ale zdá se, že mnohé problémy vyřešeny nebyly. Očekávejme proto stálé politické či společenské pnutí a další velké kotrmelce nejsou vyloučené. Ostatně to, k čemu vyzýval lidi premiér Matovič v případě bývalého předsedu parlamentu, se už stalo i jemu. Na fotbalovém zápase Slovan Bratislava – Michalovce 4. července diváci skandovali „Matovič je ko..t zkur..ný“. Inu, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.