Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: reprofoto

CNN Primě News nejvíce škodí zoufalé přebírané propagandistické pořady z Ameriky

Televize CNN bývala kdysi příkladem a symbolem výborné a nestranné novinářské práce. Ty doby jsou dávno pryč. Dnes je to propagandistická a ideově zaujatá stanice, jež si vybrala své nepřítele, které sžíravě kritizuje bez toho, že by jim dala adekvátní šanci se bránit. Budiž, je to soukromá stanice, ať si dělá politiku, jakou chce. Jenže dnes je to problém pro český televizní zpravodajský kanál CNN Prima News, který vysílá od 3. května. Některé přebírané pořady z americké CNN jsou totiž pro českého diváka nestravitelné.

Na zásadní hodnocení programu a úrovně CNN Prima News je ještě brzy, ale některé obecné problémy se už objevily. Zda půjdou odstranit, je závažnou otázkou. Některé z nich ale mohou být důvodem zatím nízké sledovanosti nového zpravodajského kanálu, která má podle měření Asociace televizních organizací celodenní share pro diváky starší 15 let pouhých 0,3 procenta. Přitom generální ředitel televizní skupiny Prima Marek Singer před spuštěním vysílání říkal, že do roka by se stanice měla dostat na podíl sledovanosti ve výši 1,5 procenta. Tento cíl se zdá být za současného stavu nedosažitelný. Proč?

Co je dobře, co je špatně

Některé pořady zvládá CNN Prima News poměrně dobře. Jsou to dopolední Nový den, večerní Hlavní zprávy, na vysoké úrovni je moderátorka Marie Bastlová v diskusním pořadu K věci, zajímavé bývá Interview a přísnější kritéria snese i 360° Pavlíny Wolfové. Většina dalších věcí se dá označit za „běžný provoz“, není moc důvodů se opakovaně dívat. Existují ale i velké problémy, s kterými si možná Prima nedokáže poradit.

Prvním je celková dramaturgie hlavního vysílacího času dne (prime-time), tedy mezi 19:00 až 23:00 hodinou večer. Ta se dá označit za zcela nedomyšlenou. Nevyváží to ani Hlavní zprávy (od 18:55), ani 360° Pavlíny Wolfové, které se zde také nacházejí. Zbytek je málo zajímavý, nebo dokonce tristní.

Původně v hlavním vysílacím čase CNN Prima News nasadila i pořad Silný hlas Markéty Fialové. Kvalitní a osvědčená moderátorka měla být zárukou vyšší sledovanosti. Ta se ale nedostavila. Fialová si sice zvala zajímavé lidi, ale diskuse byly většinou moc filozofující a oba hosté často říkali to samé. Kdo usíná dřív, měl právě u tohoto pořadu dokonalou příležitost.

Stručně řečeno: Silný hlas byl ve špatný čas na špatném místě. Co ale s ním, když byl původně marketingově pojatý jako jedna z vlajkových lodí nové stanice? Nejlepším řešením by bylo najít Fialové jiný formát a čas po Hlavních zprávách zaplnit vlastním vyhraněným publicistickým či investigativním pořadem. Jenže v tomto směru CNN Prima News zatím téměř nic nepředvedla.

Zbytek prime-time je vyplňován například pořady o cestování či vaření. Nejlepším z nich byly Questovy divy světa populárního moderátora CNN Richarda Questa. Zbytek za moc nestál. Navíc některé věci jsou léta staré a v něčem už neaktuální, což je na zpravodajském kanálu bizarní. Příkladem je ruský dokumentární seriál Svět vědy, který pochází z let 2014 až 2017. Je záhadou, proč Prima sáhla právě po něm. Pochybuji, že by se český divák chtěl v hlavním čase dívat na podobnou produkci z Ruska.

Za téměř nesnesitelné se dá ale označit to, co CNN Prima News někdy přebírá z americké CNN. Zatímco Byznys podle Richarda Questa alespoň někdy předstírá, že neuslyšíte každou minutu, že Donald Trump, pravice a konzervativci jsou největší zločinci světa, jedna z nejslavnějších hvězd CNN, moderátorka Christiane Amanpourová, to dělá programově.

Její pořad Amanpour je zběsilou jízdou, která propaguje genderismus, levičáctví, antitrumpismus, boj proti klimatickým změnám, otevřeně straní americkým demokratům a jiné názory odmítá. Amanpourová do svých diskusí nezve nositele jiných názorů, nedává jim šanci obhájit se. Za něco takového by se nemusela stydět ani někdejší komunistická propaganda.

Známá moderátorka předvádí, jak se objektivní žurnalistika dělat nemá. A v tom se snaží Amanpourové vyrovnat i další hvězdy CNN, třeba Brianna Keilarová a Brooke Baldwinová. I jejich pořady přebírá česká stanice. Pozoruhodné přitom ale je, že samotná CNN Prima News nic podobného jako Amanpour nepěstuje, snaží se být, pokud možno, objektivní.

Spojenectví Primy a CNN bylo před začátkem vysílání nového kanálu prezentováno jako významné oživení českého televizního prostředí a také jako příklad toho, jak známá západní stanice dokáže v Česku nastavit profesionální pravidla a principy novinářské práce. Myslím si ale, že CNN už léta ve své objektivitě naprosto selhává. Bez CNN by proto bylo zpravodajskému kanálu Primy líp. Jenže to změnit nepůjde.