Takhle se s Miloušem Jakešem loučí na facebooku buňka KSČM z Vyškova.

Takhle se s Miloušem Jakešem loučí na facebooku buňka KSČM z Vyškova. Zdroj: Facebook

Železná pěst komunistického humoru: Proč se komunisti i při pietě naváží do Havla?

Komunisté uctili památku bývalého tajemníka Jakeše po svém - bizarním pokusem o vtip o jeho dějinném soupeři Václavu Havlovi. Na koláži s Jakešem a Havlem jsou jejich portréty, v roce 2019 je na ní místo Havla po něm pojmenovaná lavička, o rok později na té lavičce sedí Jakeš. To vše doprovozené emoji s zaťatou pěstí. 

Jako první člověka napadá: co vlastně chtěli komunisti koláží říct? Možná jim přijde vtipný fakt, že prominentní osobnost a vysoký funkcionář autoritativního režimu se kupodivu dožil vyššího věku než disident, který nejlepší roky života kvůli svým názorům proseděl. Nebo zkrátka na Havla nemůžou přestat myslet ani ve chvíli, kdy chtějí veřejně vzpomenout na vlastní ikonu.

V popisku u koláže píšou: "Snad už sedíš v lepším světě bez hladu, bídy a rozdílů." To je celkem zajímavě rozpracovatelná myšlenka. Mají na mysli lepší než který svět?

Lepší než normalizační Československo s místy nedostupnými potravinami a mocenským uspořádáním, kde vládne úzká, nikým nevolená skupinka mocipánů? Nebo lepší než socialistická Venezuela, která se zaťatou pěstí došla ke všeobecné bídě a tzv. modelu hospodářství z ruky do huby?

Vlastně není zas tak těžké si aspoň o trochu lepší než tento svět představit. Jakeš se na něj ve své době a se svým společenským postavením mohl zajet podívat i tehdy, kdy jej většina jeho spolubčanů poznat nemohla. Musel si tehdy jen dávat pozor, aby ho u drátovaných hranic jím vedeného svobodného státu někdo omylem nestřelil.

Místo durdění a pohoršení je lepší si říct, co vtípek komunistů znamená. Zaprvé připomněli, že distanc od předrevoluční KSČ je ryzí formalita. Zadruhé potvrdili, že jim Václav Havel skutečně leží v žaludku - přinejmenším víc, než buržoazní velkostatkář, kterého drží u moci. A zatřetí předvedli, že mají stále stejný vkus. Vlastně nic nového, tak proč si tím nechat kazit léto?

Rozloučení se zesnulým Miloušem Jakešem: Vyškovští komunisté vytáhli i Václava HavlaRozloučení se zesnulým Miloušem Jakešem: Vyškovští komunisté vytáhli i Václava Havla|Facebook