Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Jakub Poláček / CNC / Profimedia

Bohumil Pečinka: Partnerství Andreje Babiše a státních zástupců

Uplynulý týden došlo na nejvyšší úrovni k sérii podivných parlamentních a právních rozhodnutí. Naznačila, že je něco vadného na vztazích politické moci a státních zástupců.

Špičky státního zastupitelství a Babišovy vlády jsou už léta do sebe zaklesnuty ve věci vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. V jistém smyslu jsou to spojené nádoby. Státní zástupci udržují přepáleným vyšetřováním Andreje Babiše v napětí. Ten je naopak drží v šachu tím, že se chystá i nechystá předložit zákon o státním zastupitelství, jenž by mj. určil dobu trvání jejich mandátu, která je dnes pro špičky státního zastupitelství neomezená.

Mocenské hry

Jsou to cynické mocenské hry, kdy premiér státu je rukojmím hlavních žalobců a jako výměnný obchod brzdí projednání zákona o státním zastupitelství. Politologie v souvislosti s těmito postupy mluví o vyděračském potenciálu. V tomto duchu je třeba číst řadu rozhodnutí minulého týdne.

V Parlamentu ještě před pár dny ležela novela trestního řádu, která mj. řešila nasazování odposlechů. V Česku je tento instrument oblíbeným čtivem, jímž si většinou policisté a žalobci vyřizují účty se svými „objekty“, které se nepodařilo odsoudit tak, jak si představovali. A proto šup s odposlechy do médií, aby alespoň „lidové spravedlnosti“ bylo učiněno zadost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!