Dezinfekce hotelu Albatros White Beach v Hurghadě.

Dezinfekce hotelu Albatros White Beach v Hurghadě. Zdroj: Reuters

Dezinfekce hotelu Albatros White Beach v Hurghadě.
Dezinfekce hotelu Albatros White Beach v Hurghadě.
Mimořídná opatření v hotelových resortech v Egyptě. Také v Hilton Hurghada Plaza všechno dezinfikují, personál nosí ochranné pomůcky.
Testování na koronavirus v Egyptě.
Egypt po koronakrizi otevřel brány turistům (1.7.2020)
7
Fotogalerie

Po vzoru Číny: Egypt se snaží umlčet kritiky tamního zdravotnictví

Podobně jako v Číně či Rusku, ani v Egyptě se nevyplácí kritizovat tamní zdravotnický systém. Podle informací agentury Associated Press se vláda nynějšího prezidenta Abdala Fattáha Sísího snaží o systematické potlačování výroků nekonformních jedinců. Tímto způsobem už údajně došlo k zadržení minimálně deseti doktorů a šesti novinářů. Další obdrželi varování. Podobné případy zaznamenalo i Turecko.

„Každý den, když jdu do práce, obětuji tím sebe i svou rodinu,“ uvedl nejmenovaný doktor pod příslibem zachování anonymity kvůli obavám z možných následků. „Nevidím světlo na konci tunelu,“ dodal. Na sociálních sítích se k podobně pesimistickým výrokům připojila i řada dalších zdravotníků. Podmínky prý nejsou zdaleka dostačující, chybí potřebná kvalifikace i nezbytný materiál.

Takové nepohodlné výlevy bojovníků z předních linií se ovšem nezamlouvají vládě. Bezpečnostní složky z toho důvodu jednotlivce postupně usměrňují. Amnesty International tamní praktiky označilo za kampaň pronásledování a zastrašování. „Zdravotníci v Egyptě jsou zatýkáni a stíháni za to, že si dovolili vyjádřit zájem o vlastní zdraví,“ vysvětloval člen hnutí Philip Luther.

Válku mezi Syndikátem egyptských lékařů, který v posledních měsících vystupuje za práva zadržených, a vládou podstatně vyostřil výrok premiéra Mostafy Mabdoulyho. Ten měl na tiskové konferenci 13. června svést šíření covid-19 na nedbalost a špatnou koordinaci egyptských doktorů. Vláda však po veřejné výzvě k omluvě kontroverzní výrok nepodpořila. Naopak, zdravotníky vyznamenala pod titulem „Egyptská bílá armáda“.

Přesto Amnesty International jmenovalo několik konkrétních případů zadržených. Jedním z nich je teprve 26letá těhotná doktorka Alaa Shaaban Hamida. Národní bezpečnostní agentura ji zatkla za přidání se k teroristické organizaci poté, co kolegyni dovolila použít její mobil k nahlášení nového případu koronaviru přímo na vládní linku, místo aby jej prvně hlásila svým nadřízeným.

V květnu pak pracovníci stejné instituce vtrhli do domu dalšího, tentokrát nejmenovaného doktora. Byl totiž autorem článku kritického k vládním postupům v rámci šířící se epidemie. V textu se navíc opřel i do údajně křehkého zdravotnického systému. „Tihle doktoři nejsou žádní aktivisté, byli zatčeni kvůli kritice subjektivních okolností,“ vyjádřil se k situaci i ostatních zadržených Amr Magdi z organizace Human Rights Watch.

Světová cenzura

S nevyhovujícími názory se podobným způsobem vypořádávají i další země, zejména v řadách novinářů. Americký časopis Foreign Policy situaci způsobenou koronavirovou krizí pojmenoval jako „pandemii cenzury“. Například turecké bezpečnostní složky během několika uplynulých měsíců údajně zadržely desítky autorů komentářů na sociálních sítích oficiálně označených za nepodložené a provokativní.

Mezi další státy s podobným přístupem pak zařadil mimo jiné i právě Egypt, Honduras, Filipíny, Rusko, Írán, Ázebájdžán a Singapur. Všechny má pojit snaha zneužít krize k zavedení cenzurních zákonů zastřešených pod názvem fake news.