Čínský hráč videoher

Čínský hráč videoher Zdroj: profimedia.cz - ilustrace

Izolace, dril i psychiatrická terapie. Tak vypadají tábory, které mají čínské děti zbavit závislosti na internetu

V Číně každoročně přibývá jak mladistvých, kteří jsou příliš času „online“, tak i detoxikačních center, které je jejich nebezpečné závislosti mají zbavit. O tom, že se provozovatelé bootcampů se svými svěřenci příliš nepářou, není pochyb. Začátkem týdne bylo přesto na jihovýchodě země několik z nich odsouzeno k trestu odnětí svobody poté, co byli shledáni vinnými z týrání dětí. Drželi je zamčené v izolaci až deset dní.

Navzdory cenzuře i přísné vládní kontrole má Čína jednu z největších základen uživatelů internetu na světě. Přístup k němu tu má víc než 850 milionů lidí, z čehož velká část připadá na mladistvé uživatele. Ti přirostlí ke konzolím a obrazovkám tráví své mládí ve světě online her.

A odtud je už jen kousek od vyhazovu ze školy, rozpadu sociálních vazeb nebo dokonce vážným zdravotním problémům. Herní „závisláci“ totiž často nemají potřebu jíst, pít ani spát. A tak není divu, že se jejich zoufalí rodiče uchylují k nejrůznějším krokům, jak své děti ze spárů internetového ďábla vymanit.

Poté, co v roce 2004 Čína oficiálně uznala závislost na internetu jako psychiatrickou poruchu, zaznamenaly velký boom takzvané dětské odvykací tábory. Rodiče do nich svá posedlá dítka posílají pod pohrůžkou násilí nebo dokonce pod sedativy.

Koncentráky pro nerdy

První odvykací tábor založil v roce 2005 jistý Tchao Žan, psychiatr pracující pro čínskou armádu. A tak je pochopitelné, že detoxikace závisláků v nich není žádná procházka růžovou zahradou. Nechvalně proslulé tábory inspirované vojenským výcvikem i psychiatrickou léčebnou mají na svém kontě dokonce celou řadu skandálů.

V roce 2014 na jednom z nich vychovatelé ukopali dívku, která nepožádala o svolení dojít si na záchod. V srpnu 2016 server ForeignPolici.com upozornil na fakt, že mnoho z nich dál aplikuje na svých účastnících elektrošoky i fyzické tresty, ačkoliv je čínské Ministerstvo zdravotnictví zakázalo již v roce 2009.

Když pak z jednoho z táborů utekla šestnáctiletá dívka, která následně zabila svou matku v pomstě za to, že ji do tábora nechala zavřít, začal proti těmto výchovným zařízením šířit osvětu i Čínský lidový deník.

Hrát, nebo zemřít

Jenže rizika neléčených závislých nejsou zanedbatelná. Čínské zprávy průběžně ohlašují případy těch, kteří se „uhráli“ k smrti. Děti nevychází ze svého pokoje, na domluvy nedají, nechodí do školy, nejeví zájem o okolní svět, některé dokonce podléhají fyzickému vyčerpání. Proto jsou převýchovné tábory často poslední možností.

Ze soudních dokumentů z úterního předvolání na jihovýchodě Číny podle americké CNN vyplývá, že čtyři muži, Wu, Ren, Zhang a Qu byli shledáni vinnými z nedovoleného desetidenního věznění 12 mladistvých, a to v rámci léčebné akademie Yuzhang v provincii Ťiang-si. V té době bylo jedenácti z nich méně než 18 let.

Zahoď to!

V Jižní Korei se problematika závislosti na internuta posunula k závislosti na chytrých telefonech. Do vládního programu tamních odvykacích táborů se ale prý teenangeři hlásí dobrovolně. Korejské odvykací kempy jsou bezplatné, rodiče musí zaplatit v přepočtu zhruba dva tisíce korun za stravu. Místo hraní her na mobilech nebo surfování po internetu a sociálních sítích se tu věnují sportu nebo ručním pracím. V rámci táborů také probíhají terapeutické skupiny, kde děti mohou o svých závislostech pohovořit a rozkrýt tak to, co jim v jejich životě vlastně nahrazují.