Plánované rodičovství je dílo ďábla, slogan bude „narozeninová oslava“. Kanye West rozjíždí prezidentskou kampaň.

Kanye West, skromný americký rapper, který uvažuje o tom, že se nechá přejmenovat „Křesťan Génius Miliardář Kanye West“ a přirovnává sám sebe k Picassovi, Jobsovi nebo Ježíšovi, chce kandidovat na prezidenta USA. Opravdu chce úřadovat v Oválné pracovně nebo jde jen o PRový veletoč? Anebo si psychicky nemocná celebrita jen zapomněla vzít prášky na hlavu?

Pokud jste trávili poslední víkend v Himalájích nebo v ponorce uprostřed Atlantiku, možná nevíte, že Kanye West tou dobou na Twitteru oznámil plán ucházet se o křeslo v Oválné pracovně. Když jsme si mysleli, že si lze jen stěží představit šílenějšího prezidenta USA než toho současného, rapper West zvedl vhozenou rukavici. Internet a média logicky vzplanula touhou zjistit více. Pojďme si zrekapitulovat, jak se to celé semlelo a co nyní už víme.

Myslí to vážně?

Po okamžité tsunami Twitterových reakcí, z nichž nejvíce zazářilo vyjádření podpory dalším miliardářem a opravdový géniem Eleonem Muskem a recesistické oznámení kandidatury od Paris Hilton, se začalo spekulovat, jestli to Kanye myslí vážně. Celkem logicky může jít pouze o pokus získat co největší publicitu pro jeho plánované album „God’s Country“, vznikající v rámci jeho aktuální křesťanské vlny. Zajímavá je také spekulace, že má dohodu s Trumpem a bude se snažit odsát černošské voliče demokratickému kandidátovi Bidenovi. Vše může být ale také způsobeno či ovlivněno rapperovými dlouhodobějšími psychickými problémy. V minulosti trpěl halucinacemi či paranoiou.

Může se to stát?

Pokud by to tedy opravdu vážně myslel, přichází druhá zásadní otázka. Má Kanye šanci stát se prezidentem? Velmi zjednodušená odpověď je: „možná ano, když to budeme hodně řešit“. Doba přeje šílencům, jelikož ti se v době internetové těší velké pozornosti médií. Už jste pravděpodobně četli názor, že Trumpův úspěch stvořili do velké míry jeho odpůrci tím, že mu dopřáli tolik prostoru v televizi, novinách, časopisech...

Pak jsou zde ovšem jisté, ne zcela nedůležité faktické překážky. Kanye promeškal možnost registrace již v několika státech. V ostatních má ale stále možnost se o kandidaturu ucházet. A pak je tu samotná kampaň. Kanye je sice bohatý, ale přepychová jachta je proti financování prezidentské kampaně v USA laciná sranda. To ovšem může kompenzovat jeho status celebrity a 30 milionů sledujících na Twitteru.

Nepodcenit magora

Pokud sledujeme rozhovory s Kanyem, případně se podíváte na epizodu Southparku, která celá stojí (úspěšně) na jeho egoismu a zabedněnosti, lze se mu celkem jednoduše smát. Na druhou stranu se musí nechat, že si umí jít úspěšně za svým. A to i mimo svůj primární obor, hudbu. Příkladem za vše budiž jeho působení ve světě módy. Yeezy rezonují ve světě tenisek už několik let, a když byla koncem června oznámena jeho spolupráce se značkou GAP, její akcie okamžitě vyletěly strmě vzhůru.

Ambiciózní predátory s miliardami na kontě, silným Twitterem a mediální pozorností zkrátka není radno brát na lehkou váhu (že ANO?). Důkazem budiž Donald Trump, který toho má s Kanyem vůbec mnoho společného. Tito dva muži, kteří si oba pravděpodobně během masturbace představují sami sebe, se spolu dokonce i znají. Kanye jako jeden z pramála rapperů Trumpa otevřeně podporoval. Čepici „Make America Great Again“ už ale sundal a nyní jde do akce na vlastní triko (kšiltovku).

Když se satira stane skutečností

Jak již bylo zmíněno, jeho dalším průsečíkem s Trumpem je schopnost dávat rozhovory, které působí dojmem, že před nimi spolykal papírek LSD o velikosti A4. V tomto duchu se nesl včerejší článek na Forbesu, kde Kanye situaci komentuje. A ačkoli následující řádky mohou působit, že se jedná o divokého kačera, nejedná. Rok 2020 je prostě úlet.

Kanye po telefonu Forbesu sdělil, že jeho kampaň bude mít slogan narozeninová oslava. Proč? Protože když vyhraje, bude to prý narozeninová párty pro všechny. Pokud má na mysli ten typ, kdy se tak moc opijete v prvních dvaceti minutách a celý večer pouze chroptíte a zvracíte na svoje pohoršené přátele, tak asi jo. Také přiznal, že ještě nikdy dřív nevolil. Neříkám, že jsou třeba letité politické zkušenosti, ale možná by bylo dobré si to zkusit, než se člověk vrhne na prezidenta.

Řídít stát jako komiks od Marvelu

Ve formě vládnutí by se vycházel z Wakandy, fiktivní subsaharské země z Marvelových komiksů. Otázkou je, jestli jeho inspirace komiksy jde dál a zda by se v řešení konfliktů inspiroval například Hulkem. Také věří, že „plánované rodičovství bylo umístěno do měst bělošskými šovinisty, aby udělali ďáblovu práci“. Z této křesťanské analýzy vidíme, že u nás by si Kanye by si rozuměl spíše s konzervativním Dukou než progresivním Halíkem. Další informace z rozhovoru není nutno citovat, myslím, že pro představu o tom, kudy se ubírají Kanyeho myšlenky asi máme.

Závěrem to nejdůležitější. Co by to znamenalo pro Česko, kdyby se Kanye opravdu stal prezidentem? Prvním důležitým předpokladem je, že alespoň ví, kde Česko je, jelikož zde natáčel už tři klipy a pracuje s českým choreografem Yemim. Podle jeho vlastních slov se mu Praha velmi líbí s dobře se mu zde pracuje. Ovšem Česko zná díky své exmanželce Ivaně i Donald Trump a nic nám ti nepřineslo. Takže asi zůstaneme opět u toho, že je to hezká, ale vcelku zbytečná skutečnost.