Oslavy 244. výročí Dne nezávislosti USA: Miloš Zeman (30. 6. 2020)

Oslavy 244. výročí Dne nezávislosti USA: Miloš Zeman (30. 6. 2020) Zdroj: Blesk - Robert Klejch

Stát se musí omluvit za Zemana, rozhodl soud. Ne za jeho výroky, nýbrž za jeho existenci

Poměrně zásadní a z části i nečekané rozuzlení nabídl několik let trvající soudní spor mezi vnučkou Ferdinanda Peroutky a prezidentem Milošem Zemanem, který se celý točil kolem neexistujícího článku „Hitler je gentleman“.

Tato kauza je všeobecně známá, takže vynecháme detaily a přejdeme rovnou k výsledku soudního líčení. Vnučka Ferdinanda Peroutky usilovala o to, aby se prezident omluvil, že jejímu dědečkovi chybně přisoudil onen dnes již téměř legendární neexistující článek vlevo dole v časopisu Přítomnost.

Miloš Zeman vzkázal, že se omlouvat nebude a že ten článek vlevo dole byl. Tím pro něho celá kauza de facto hasla, neboť Miloš Zeman se nemusí nikomu omlouvat.

Kdo se ale musí omluvit, je stát, který má za Miloše Zemana zodpovědnost.

„Pan prezident Miloš Zeman je jako malé nesvéprávné dítě. Dělá si, co chce, následky ho nezajímají a tu spoušť, kterou po sobě zanechá, musí uklidit stát. Stát je v tomto případě takový rodič pana prezidenta, který má za něho plnou odpovědnost. Když byl pan prezident zlobivý a mluvil neslušně o panu Peroutkovi, nikdo po něm nemůže chtít, aby se omluvil. Pan prezident může i beztrestně lhát. Pak ale musí přijít stát a za pana prezidenta se omluvit,“ tvrdí Aleš Vrána, odborník na ústavní právo.

Zřejmě i v rámci tohoto výkladu ústavy rozhodl soud, že v kauze Ferdinanda Peroutky a článku vlevo dole se musí stát za prezidenta omluvit. Poměrně nečekaně se ale stát nemá omluvit za výroky Miloše Zemana, ale za samotného Miloše Zemana. Stát se má omluvit všem občanům, že dopustil, aby se stal Miloš Zeman. 

„Může to vypadat překvapivě, ale já jsem podobný výrok čekal. Pokud se podíváme na činnost pana prezidenta z dlouhodobějšího horizontu, zjistíme, že těch přešlapů, které volají po omluvě, tam bylo více. Jak už víme, Miloš Zeman se nikdy neomluví a stát se nemůže každý týden omlouvat za něco, co pan prezident řekl. Já to vnímám jako souhrnnou omluvu za samotnou existenci Miloše Zemana. Stát se má občanům omluvit za to, že dopustil, aby se Miloš Zeman stal prezidentem, i když ho volili sami občané. Stát má mít víc rozumu než jeho občané a měl předvídat, co se stane. Alespoň tak vnímám rozhodnutí soudu já,“ dodal Aleš Vrána.

Kdo konkrétně se za Zemana omluví, zatím není jasné, neboť soud pojem „stát“ nijak neupřesnil.  Podle všeho připadají v úvahu tři ústavní činitelé – předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny nebo předseda vlády.

Který z nich se za Zemana omluví, zatím není  jisté.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že Češi si pečlivěji než dřív vybírají, kam pojedou na dovolenou.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>