Honey Boy

Honey Boy Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka Tady Vary, film šestnáctý a závěrečný: americký hit Honey Boy

Jeho děda byl komediant, táta klaun a máma baletka – není divu, že se Shia LaBeouf stal dětským hercem. A když vyrostl, napsal o tom scénář.  Ve snímku, jemuž loni nadšeně tleskalo festivalové publikum v Sundance, září Shia LaBeouf v roli vlastního otce Jamese. Čtyřiatřicetiletý herec, jejž známe jako oběť psychopata z thrilleru Disturbia, jako naivního Sama z Transformers či jako proslulého tenisového rapla ze životopisného dramatu Borg/McEnroe, si za svůj herecký výkon v Honey Boyovi zaslouží nominace na ceny nejvyšší. Ostré dialogy mezi otcem a synem sepsal podle pravdy – a se snímkem koresponduje i fakt, že mu jejich psaní naordinoval terapeut v rámci soudně nařízené léčby. 

 

Píše se rok 2005 a herec Otis se hroutí. Zásadní problém s alkoholem a návaly agrese ho přivedou do léčebny, kde ho jeho terapeutka „napravuje“ návratem do dětství, neboť tam prý tkví jádro pudla. Otisova paměť nám přehrává staré pásmo: je rok 1995, on jako malý hraje ve filmech a už má asistenta. Je jím jeho táta, který bavil děti ve varieté, ale teď jen pije. Po večerech společně žonglují srolovanými fuseklemi, kouří a vedou řeči. Třeba o válce ve Vietnamu nebo krásné sousedce, která citlivému talentovi poskytne útěchu a vřelou náruč, když ho otec zmydlí…

Izraelská režisérka Alma Ha’rel ve svém debutu LaBeoufovi našla výborné sekundanty: Lucas Hedges jako dvaadvacetiletý Otis připomíná Matta Damona, malý Otis, tedy Noah Jupe, je jako předčasně vyspělý kudrnatý židovský chlapeček k sežrání. Aspoň si to myslí jeho starší kamarádka, v jejíž roli se na plátně představuje, poprvé v takovém rozsahu, zpěvačka a tanečnice s uměleckým jménem FKA Twigs.

„Alma byla jediná, kdo se mnou tou dobou mluvil,“ vrátil se LaBeouf v rozhovoru pro filmový web IndieWire o tři roky zpět, kdy mu byla po sérii veřejných excesů diagnostikována posttraumatická stresová porucha, z níž se pokoušel vypsat. „Neměl jsem, komu bych ty zápisky dal číst, i moje máma mě s tím poslala do řiti. Nemyslel jsem si, že by to byl materiál na film. Myslel jsem, že vypadnu z léčebny, budu chodit na schůzky [Anonymních alkoholiků] a Alma na mě bude dohlížet.“

A dohlédla: jeho scénář pro ni „byl tak bolestný a upřímný a vtipný a osobitý“, že z něj během 21 natáčecích dní uháčkovala přesně takový film: příběh o „vymítání otce“ a o osobním růstu směrem ke štěstí. Nebo alespoň ke stabilitě.

Snímek uvidíte v 96 českých kinech v sobotu 11. července ve 20:00 hodin. Všech 16 filmů přehlídky Tady Vary ve Vašem kině  najdete v příloze Excellent Film v Reflexu číslo 27 (s Ivanem Trojanem na titulu).

Excellent film 2020Excellent film 2020|Archív