Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Vladimír Pryček

Jak máte v ruce krumpáč, na hlavě helmu se světlem a jste špinaví od uhlí, do Slovinska se nedostanete

Slovinsko tento týden vrátilo Českou republiku na svůj seznam takzvaných bezpečných států. To znamená, že obyvatelé těchto států se nemusí ve Slovinsku prokazovat negativním testem na covid ani trávit dovolenou v karanténě. To však neplatí pro Karvinou, kterou stále Slovinci evidují jako rizikovou oblast, a občané z Karviné mají dokonce zákaz vstupu na území Slovinska.

„Když nás Slovinsko vyřadilo ze seznamu bezpečných států, byl to pro nás šok. Něco takového jsme nečekali a vůbec se nám to nehodilo. Vždyť my si zakládáme na tom, jak jsme korona krizi zvládli a že jsme jedni z nejlepších v Evropě. První, co mě napadlo, byla kampaň proti mně. Pak se ale ukázalo, že za vším stojí Karviná, která nám kazí celková čísla. Okamžitě jsem se spojil se slovinským premiérem, abych ho ubezpečil, že je Česká republika bezpečná a že téměř všechny nově nakažené evidujeme pouze z jednoho regionu. Navrhl jsem mu, že necháme Karvinou vypálit nebo na ni svrhneme pár bomb, ale on tvrdil, že to nebude nutné, že to nějak vyřeší,“ tvrdí premiér Andrej Babiš, který sám sebe postavil do nezáviděníhodné pozice, když se musel rozhodnout mezi bezproblémovou dovolenou v Chorvatsku pro všechny a vyhlazením Karviné.

Nakonec se ukázalo, že opravdu není prozatím nutné Karvinou vypálit do základů, protože Slovinsko skutečně prověřilo situaci v České republice podle regionů a rozhodlo zařadit Česko zpět do seznamu bezpečných zemí. Kromě Karviné.

„Slovinci to hodně hlídají. Nikdo z Karviné se přes hranice nedostane.  Jak se objevíte na hranicích s krumpáčem v ruce, bez pardonu se musíte obrátit a jet zpátky,“ vypráví Radim Outrata, který ve Slovinsku dlouhodobě žije.

„Objevili se tady i chytráci z Karviné, kteří si mysleli, že kontroly na hranicích ošálí. Krumpáče zabavili do dek a hadrů a schovali úplně dospod do kufru auta. I tak byli odhaleni, protože s sebou měli vozík plný uhlí. Museli se vrátit zpět do Čech,“ připomněl Radim Outrata, že někteří lidé z Karviné jsou vynalézaví a pokouší se proniknout přes Slovinsko za každou cenu všemi možnými způsoby.

Slovinsko kontroly na hranicích řádně proškolilo. Všichni Češi, kteří budou v ruce držet krumpáč, mít na hlavě helmu se svítilnou, budou špinaví od uhlí nebo budou přistiženi, jak před sebou po kolejnicích tlačí vozík plný uhlí, budou okamžitě posláni zpět.

Obyvatelé Karviné se však nenechají zastavit a chystají se pod Slovinskem prokopat. Zkušeností na k tomu mají dost.