Andrej Babiš, Vojtěch Filip a Jan Hamáček - ilustrační snímek

Andrej Babiš, Vojtěch Filip a Jan Hamáček - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Daňová horská dráha: Čeho se ještě dočkáme od vládního trojspřeží ANO-ČSSD-KSČM?

Tuhle daň zrušit, tuhle snížit, tuhle zvýšit… Buď jsou to jen pokusné balónky, předem nesplnitelné sliby a další stupeň chaotického řízení státu jako firmy, anebo natolik rafinovaný plán, že k jeho rozluštění běžné racionální myšlení nestačí. V každém případě stojí nynější daňové nápady stran tvořících nynější vládnoucí konstelaci za pozornost.

Takže jak jinak začít než od konce. V pondělních Událostech ČT zaznělo, že vláda chce rušit superhrubou mzdu, jak to už dlouho slibuje. Mluvit o jejím rušení je samozřejmě nesmysl, protože cosi jako superhrubá mzdy tu bylo už před jejím přiznáním a bude i po jejím rádoby rušení. Ať už se tomu říká jakkoliv.

Vláda nyní mluví o zrušení 15% danění superhrubé mzdy tak, že by to snížilo reálné zdanění hrubé mzdy z nynějších 20,1 na 19 %. To je samozřejmě hezké, ale proč to tak dlouho odmítala? Stejně jako bojkotovala snahy opozice v čele s ODS na zrušení daně z nabytí nemovitosti, jen aby to nyní dávala za svůj úspěch?

Navíc to vše v době ekonomické krize, přičemž tohle se mělo dělat v době růstu. A mimochodem, i toto je samozřejmě krok správným směrem. Ale rozhýbávání trhu s byty by spíše pomohla novela stavebního zákona, která se jaksi zadrhla.

Ale podobně se můžou zadrhnout i nynější smělé plány. „Sociální demokracie rozhodně nebude soutěžit s pravicí v tom, kdo více sníží daně a více oslabí stát,“ připomenul v pondělních Událostech ČT šéf sociálních demokratů Jan Hamáček, v čem si levice představuje silnou pozici státu.

A aby to bylo ještě jasnější, dodala místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová: „Tady se pomáhá pouze živnostníkům a já bych chtěla, aby vláda pomáhala také zaměstnancům.“

Narážela na další dříve zavrhovaný, nyní opěvovaný nápad na zavedení paušální daně pro živnostníky. Což je opět pozitivní věc, nicméně nepochopitelně – nebo spíš pochopitelně – touto vládou léta odmítaná. Ale holt volby jsou za dveřmi, a to několikeré...

Nynější návrh je sice velkorysý, ale do značné míry nelogický. Živnostníkům s rodinami a nejnižšími příjmy nepomůže – současný stav s různými odpočty je pro výhodnější – skupině beneficientů by zase snížil daň z příjmu na absurdních 100 Kč měsíčně.

Ale stejně jako čas a svoboda, tak ani absurdita nemá hranic. Takže premiér Andrej Babiš se pokusil vše zvažované a navrhované vyšperkovat nápadem, aby se zaměstnancům zrušily odvody na sociální pojištění. „Uvažuju o tom,“ sdělil národu v pondělních Událostech ČT.

Nebylo by ale prozřetelné zapomínat na to, že kromě obou koaličních stran jsou tu ještě komunisté, kteří drží vládu u moci. A ti mají vcelku pochopitelně na daňovou otázku poněkud jiné názory. Tento týden chtějí například s hnutím ANO – neplést s vládní koalicí – projednávat úpravu daňových sazeb, přinejmenším pro právnické osoby. A možná i pro fyzické.

Každopádně pro ty, co vydělávají víc. „Ať se jim to líbí, nebo ne, když to nebudou chtít udělat v roce 2021, budou to muset udělat příští vlády,“ zaprognostikovala si v nedělních Otázkách Václava Moravce předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá, když došlo na otázku možného zvyšování daní pro větší firmy.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová slibuje, že do konce volebního období – tedy potenciálně podzimu příštího roku – se s daněmi hýbat nebude, tedy ne nahoru. Držme jí palce…