Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dolar
Dolary
Český stříbrný tolar z Jáchymova z roku 1526.
Jednodolarová bankovka s nápisem  „IN GOD WE TRUST“
První mince, na níž se objevil nápis „IN GOD WE TRUST“
7
Fotogalerie

Americký dolar slaví 235 let. Nahradil bobří kůže i tabák, název mu dalo platidlo z českého Jáchymova

V průběhu války za nezávislost, kdy se třináct severoamerických kolonií za podpory světových velmocí chtělo vymanit z britského vlivu, začaly se objevovat myšlenky na řádné sjednocení. Jedním ze znaků suverénního státu je i měna. Tehdejší situace byla složitá, jednotlivé státy/kolonie měly svou vlastní ekonomiku. Zlomem se stal 6. červenec 1785, kdy se oficiálním platidlem stal americký dolar.

Situace před dolarem byla všelijaká. Platilo se librou, ale ta byla nedostatkovým zbožím, a tak kolonisté platili v naturáliích. Velmi oblíbená byla bobří kůže nebo také tabák. Některé kolonie si dokonce vytvořily vlastní měnu, ale ta neměla dlouhého trvání.

Mladý stát se musel po vyčerpávající válce vypořádat se spoustou problémů. Rostla inflace, prohlubovala se zadluženost obyvatel, ekonomická úskalí se musela řešit co nejrychleji, aby byla země soběstačná a mohla fungovat. V čele stál tehdy George Washington, jenž usiloval o zavedení jednotné měny.

Nejdříve mince, poté bankovky

První setkání proběhlo právě začátkem července 1785 v New Yorku. Kongres ustanovil dolar jako oficiální měnu Spojených států amerických. Vše se samozřejmě dělo před vydáním ústavy, která byla ratifikována o tři roky později. V té se státům zakazuje libovolné ražení mincí, kvůli stabilitě kontinentální měny.

Na zmíněném mítinku prošel i návrh ohledně celého systému, sto centů dávalo dohromady jeden dolar. Cesta k realizaci byla však velice dlouhá, nastala až v roce 1792. Kongres vydal tzv. Mint Act, díky kterému zřídil první oficiální mincovnu, jež začala razit dolarové a centové mince.

Na první tiskárnu se čekalo až do roku 1862. Papírové bankovky byly jednostranné kvůli padělatelům. Zdaleka neměly takovou podobu jako dnes, zepředu byly černé a zezadu zelené. Legendární nápis „In God We Trust,“ přibyl na „babky“ až ve 20. století. Tehdejší prezident Dwight Eisenhower potvrdil v roce 1956 zákon, který nařizoval, aby byl tento slogan na každé bankovce.

Made in Czech republic

Dolar je jedno z nejdůležitějších platidel planety, dokonce figuruje jako rezervní světová měna. Není tajemstvím, že pojem „dolar“ má kořeny v českém Jáchymově, kde se na začátku 16. století razil tzv. jáchymovský tolar. Různým zkomolením se došlo až ke slovu „dolar“, které se nakonec ujalo i v zámoří.

V dnešní době lze zelenými bankovkami platit téměř po celém světě a to i v suverénních a samostatných státech jako například Salvador, Palau či na Marshallových ostrovech. Některé země mají dolar jako sekundární měnu, což se děje v Zimbabwe, Ekvádoru nebo Panamě. S „babkami“ turisté pochodí také na Guamu či Portoriku.