Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Joseph DeAngelo se u soudu přiznal, že je vrahem z Golden State
Joseph DeAngelo se u soudu přiznal, že je vrahem z Golden State
Vrah Joseph James DeAngelo
Policejní skici podezřelého
5
Fotogalerie

Sharon Marie Huddle: Právnička, která žila vedle násilníka a sériového vraha

Joseph James DeAngelo přezdívaný „zabiják ze zlatého státu“ unikal policii přes 40 let. Na svém kontě má minimálně 50 znásilněných a tucet zavražděných žen. Zatčen a souzen byl teprve předloni a žena, která po celou dobu jeho běsnění zůstávala věrně po jeho boku, se dušuje, že o ničem nevěděla.

Poté, co byl někdejší policista kalifornského okresu usvědčen z mnoha znásilnění a vražd, začal se tisk z pochopitelných důvodů zajímat také o jeho rodinu. Muž, který útočil na spící ženy v bohatých čtvrtích Sacramenta, žil totiž v úhledném a udržovaném domě se svou milující manželkou a třemi dětmi.

„Moje myšlenky a modlitby směřují ke všem obětem a rodinám, kterých se běsnění mého bývalého manžela dotklo,“ nechala se slyšet Sharon Marie Huddle bezprostředně po jeho zatčení. Žádné další rozhovory s ohledem na své soukromí a bezpečí svých dětí neposkytla. Být manželkou sériového vraha totiž rozhodně není nejvhodnější způsob, jak si získat publicitu.

Takový nenápadný muž to byl

Joseph James DeAngelo pracoval šest let jako policista nedaleko Sacramenta, poté sedmadvacet let jako skladník. Ve volném čase skládal modely letadel, pečlivě se staral o svůj trávník a dům, ale také znásilňoval a zabíjel.

Sharon Marie Huddle, úspěšná absolventka rodinného práva, se se svým budoucím mužem seznámila už na studiích. Vietnamský veterán a bývalý důstojník námořnictva studující trestní soudnictví mladou advokátku nejspíš uhranul svým intelektem.

Huddle a DeAngelo se vzali v roce 1973. Téhož roku DeAngelo nastoupil k policii a zároveň začal budovat svou násilnickou kariéru.

Promyšlená strategie

Mezi lety 1974 a 1975 jistý zločinec přezdívaný Visalia Ransacker vykradl asi 100 domů v severní Kalifornii. Jiný zloduch přezdívaný East Area Rapist použil velmi podobné metody k tomu, aby během pouhých tří let znásilnil na 50 žen.

Zločiny nakonec eskalovaly ve vraždy v jižní Kalifornii. Sériový vrah přezdívaný Original Night Stalker tu své oběti nejdříve svázal, znásilnil a pak zastřelil. 

Vzhledem k tomu, že loupeže, znásilnění a vraždy byly geograficky rozprostřeny, připisovaly je úřady různým zločincům. Nakonec se ale ukázalo, že všechny měl na svědomí jeden jediný muž. A Sharon Huddle s ním žila.

Jednoduché počty

Ať už tušila, s kým má ve skutečnosti tu čest, nebo ne, jedno je jisté. Většina nocí, kdy její muž nepřijel domů, znamenala znásilňování a vraždy.

Sousedé posléze dosvědčovali množství hlasitých hádek i podivnou auru, kterou rodina vyzařovala, ale co bylo komu do toho. Sharon i děti prý vycházely z domu jen zřídka a kamarády neměly. Kvůli životu s monstrem je chuť na čajové dýchánky s přáteli evidentně přešla.

A i kdyby Sharon věděla, co její manžel po nocích dělá, nikomu by tím nepomohla. Hlavně sobě ne.  Kalifornská policie v 80. letech by totiž její udání stejně nejspíš zametla pod koberec. Zaprvé by nechtěla šířit paniku nebo přiznat, že sami policisté nevěděli, kdo za tím vším stojí, a co hůř, přiznat, že to všechno má na svědomí jeden z nich.

A to DeAngelo moc dobře věděl. Vytvořil si své vlastní pohodlné peklo, ve kterém jeho žena i děti sehrály jen tichou a nenápadnou stafáž.