Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY

Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY Zdroj: Kviff

Režisér Michal Caban, Jiří Bartoška a Marek Eben, natáčení zahajovacího ceremoniálu TADY VARY
Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY
Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY
Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY
4
Fotogalerie

To jsme to chytli! V opuštěném Velkém sále (ne)slavnostně zahájili Bartoška s Ebenem přehlídku TADY VARY

Asi je znáte, festivalové ceremoniály bratří Cabanů jste viděli v televizi nebo naživo ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech: dělají je od roku 1996. Znáte Michalovu inscenační preciznost a Šimonův velkorysý scénografický záběr, jejich nezaměnitelné, znakové kostýmy i detailní svícení. Už celých pětadvacet let dokazují, že hravá, smysluplná a sexy podívaná, konvenující s duchem karlovarského festivalu, se dá vytvořit vynalézavě i jednoduše.

Jenže letos je, jak víme, všechno jinak. Je proto dobře, že některé tradice zůstávají: I letos se, v den zahájení v 10:00 dopoledne, sešli ve Velkém sále na generální zkoušce Marek Eben, Jiří Bartoška, filmový štáb a asi tucet fotografů. Akorát, že Caban tam stačil jen jeden, Michal; režie koronavirového zahájení není tak velkolepá, jako obvyklé ročníky. Ale není míň vtipná.     

Video ze zahajení festivalu TADY VARY ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových varech:


Střihové zahájení má dohromady necelých šest minut a obsahuje „stínovou“ znělku Studia Najbrt, která oslavuje přehlídku TADY VARY, protože se v ní střídají jednotlivá česká, moravská a slezská města. Dále v ní uvidíte filmový sestřih z minulých let režiséra Vojtěcha Kopeckého, tedy varské hvězdy od Roberta Redforda až po Julianne Moore.  

„No jo no, to jsme to chytli. A to všecko jenom proto, abychom to nechytli. Protože kdybychom to všichni chytli, tak to bychom to teprve chytli. Za normálních okolností by tady v sále sedělo 1200 lidí, dalších 30 000 by čekalo venku a všichni by se těšili, že začíná festival. Ale znáte to: takové těšení, to je nakažlivé. Tak jsem tu radši sám. Vlastně úplně sám ne. Ještě je tu soused, co bydlí hned tady vedle,“ říká Marek Eben, když vítá Jiřího Bartošku v úplně opuštěném Velkém sále.

Protože tohle ještě není festival, vždyť ten 54 ½ MFF KV, bylo oznámeno teprve dnes, se bude konat až v listopadu.

Šestnáct filmů letošní přehlídky TADY VARY ve Vašem kině, kterou připravil organizační tým MFF Karlovy Vary, se ale promítá ode dneška, pátku 3. července (zahajovací film Než skončí léto) do soboty 11. července (závěrečný Honey Boy). Právě dnes ve 20:00 hodin mohli toto video, které vidíte tady na webu Reflexu, zažít i diváci ve všech 96 kinech v celé ČR, která přehlídku uvádějí. Hlasovat o letošních filmech bude možné na webové strance tadyvary.mall.tv, kde najdete i úspěšné filmy z předchozích ročníků festivalu ke zhlédnutí zdarma.

Každý rok vyhraje nejlepší film na MFF Karlovy Vary cenu Křišťálový globus. Letos ji Jiří Bartoška posílá právě kinařům a divákům zmíněných 96 kin. „Letos jedeme my za vámi, doufám, že příští rok, od 2. do 10. července 2021, přijedete vy za námi. Považujme tuhle filmovou akci za zahájenou,“ říká na závěr Jiří Bartoška, tentokrát výjimečně bez kvádra. 

Užijte si tohle video, užijte si TADY VARY, přečtěte si speciální filmovou přílohu, vloženou do Reflexu číslo 27 (s Ivanem Trojanem na titulu) a těšte se, že od 18. do 21. listopadu 2020 se v Karlových Varech uskuteční další akce, 54 ½ MFF Karlovy Vary. „Půltá“, čtyřdenní, nesoutěžní přehlídka přinese do Varů 30 snímků, které se budou promítat vždycky dvakrát, v několika tradičních karlovarských festivalových sálech. 

I „půlté“ Vary v listopadu budou určitě mít svoje slavnostní zahájení – a tradiční ceremoniář MFF KV Michal Caban bude možná pracovat už zase s bratrem.