Video placeholde

Přehlídka Tady Vary, film první: Australská romance Než skončí léto

Začíná to tak lehounce: šestnáctiletá Milla, o které zatím nevíme, že by snad mohla být nemocná, se vrací ze školy a na nástupišti do ní vrazí kluk, o němž by rodiče všude na světě řekli: „Tak toho mi domů nevoď!“ Debut režisérky Shannon Murphyové, který se stal diváckým hitem festivalu v Benátkách, odkud si odnesl několik cen, zahajuje přehlídku Tady Vary v pátek 3. 7. ve 20:00 hodin; v létě pak vstupuje do české distribuce. Hlasovat pro něj můžete na webové strance tadyvary.mall.tv, kde najdete i úspěšné filmy z předchozích ročníků festivalu ke zhlédnutí zdarma.

Třiadvacetiletý Moses je bez práce i bez domova. Má ale krásnou duši, a co na tom, že ji vidí jen Milla, obdařená cennou schopností stmelovat lidi. Moses se tudíž do pohodlného života Milliny rodinky, která čítá hudebnici a prosperujícího psychiatra (hraje jej skvělý australský herec Ben Mendelsohn, jenž byl ve Varech v roce 2015), zapojí bezproblémově; i proto, že otec Henry nemá k paletě prášků, jež Moses potřebuje, díky své profesi daleko.

Jedna z nejromantičtějších komedií na světě, legendární americká Love Story z roku 1970, si zde po půl století oblékla modernější, mnohem civilnější ráz, přidala nesentimentální humor a filmařsky se střihla Pianem Jane Campionové. Což ale neznamená, že si nad zahajovacím filmem přehlídky TADY VARY nepopláčete.

Australská režisérka Shannon Murphyová svůj debut poctivě zbavila unylého, romantizujícího a předvídatelného rázu. Navíc se v obrazově zajímavém snímku (skvělá kamera Andrew Commis) nevěnuje jen mladé ústřední dvojici, ale komunitě jako takové: vždyť v čem jsou Millini chápající rodiče „lepší“ než onen přivandrovalý flákač, kromě toho, že oni své drogy zobou v teple rodinného sídla, a ne na ulici? Film tak pravdivě pracuje i s vedlejšími postavami, ať už se jedná o sousedku s neposlušným psíkem, nebo o učitele hudby.

S ideou první lásky, u níž se předpokládá, že se nepovede, si navíc snímek pohrává s až filozofickou přesností. Milla totiž ví, že luxus druhého milostného pokusu už mít nebude, Moses je pro ni zkrátka jediný, pravý, navždycky. A ona se o něj postará, i kdyby ji to mělo stát život. Doslova.

Kdyby byly letos Vary „normálními“ Vary, třeba by sem dvaadvacetiletá Australanka Eliza Scanlenová, známá ze seriálu Ostré předměty a snímku Malé ženy, přijela. Psali bychom o ní jako o jedné z hereček, jež na český festival zavítají v začátcích kariéry a hned pak se katapultují do hollywoodských výšin (MFF KV už takhle zažil mimo jiné Keiru Knightleyovou či Scarlett Johanssonovou). Dnes můžeme jen napsat, že v dramatu o dospívání Než skončí léto podala mimořádně zralý výkon. A že ji čeká velká budoucnost.