Nelson Mandela - ilustrační snímek

Nelson Mandela - ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Mandela není Mengele! A Hitler už vůbec ne. Starosta zjistil, že do kulturních válek je lepší nezabrušovat

Zapojovat se na lokální úrovni do globálních kulturních válek může být ošemetné. Své o tom teď ví i starosta 11. obvodu Budapešti Imre László. Ve své čtvrti si přál pojmenovat jeden z parků po jihoafrickém exprezidentovi Nelsonu Mandelovi, v debatě se ho ale poněkud nejapně zastal s odkazem na Hitlera. Aby toho nebylo málo, o pár dnů později si navíc spletl Mandelu s Mengelem.

Pojmenování jednoho z veřejných parků v Budapešti po Mandelovi navrhl už dříve tehdejší primátor István Tarlós za vládní stranu Fidesz, ze záměru nakonec po protestech vycouval. Oživil jej ale jeho nástupce, loni zvolený zelený liberál Gergely Karácsony. V praxi chce teď návrh provést starosta László, který je zvolený za levicovou Demokratickou koalici.

Zasloužené ocenění?

V živelné debatě na obvodním zastupitelstvu čelil názorům, že Mandela je kontroverzní osobnost, jeden zastupitel ho nazval „teroristou, který vraždil bělochy.“ Na to László zareagoval těmito slovy: „V roce 36 nebo 37 zvolil časopis Time osobností roku Hitlera. Zasloužil si to? Zasloužil. Protože práce, kterou do té doby odvedl, přinesla pozvednutí Německa po světové hospodářské krizi. Co Hitler dělal potom, to už do tohoto obrazu nezapadá,“ řekl László. Návrh nakonec o jeden hlas neprošel, starosta ale i tak spustil lavinu.

Mluvil totiž o období už po Hitlerových čistkách i Noci dlouhých nožů, o době, kdy vydával protižidovské zákony. Po odvysílání záznamu ze zastupitelstva na provládní televizi Hír TV se László dočkal velké kritiky, načež se ohradil, že sám pochází z židovské rodiny a nacismus v žádném případě neomlouvá.

Primátor Budapešti Karácsony se k věci nechtěl vyjádřit, podle jeho náměstkyně Katy Tutto byla Lászlóova slova nešťastná a omluva je za ně adekvátní. Poslanec opozičního hnutí Jobbik označil vyjádření za odpustitelné, historik Krisztián Ungváry v opoziční televizi ATV řekl, že starosta László nepředstavuje nebezpečí, protože jeho strana DK je levicová.

Na to pak obzvlášť reagovali politici z Fideszu Viktora Orbána. Kdyby prý něco takového řekl někdo z vládní strany, už by opozice „spěchala pro pomoc do Bruselu.“ Europoslanec židovského původu Tamás Deutsch ještě opozici vyzval, aby konala v duchu „své milované politické korektnosti.“

A co Churchill?

Ve chvíli, kdy už mohl mít László pomalu klid, šel v pondělí ráno do pořadu Pirkadat televize Heti TV a zaměnil Mandelovo jméno za doktora z koncentračních táborů Josefa Mengeleho. Po upozornění moderátora se opravil a dodal, že jejich jména jsou si velmi podobná.

Jedno je jisté – zapojovat se na lokální úrovni do globálních konfliktů je jízda po tenkém ledě. Z podpůrce hnutí Black lives matter se můžete v mžiku stát obhájcem nacistů. Nebylo by jednodušší park pojmenovat po někom nekontroverzním? Ideálně po někom, kdo bojoval proti nacismu a zaručeně nikoho nepobouří. Co třeba Churchill?