Otázky Václava Moravce 28. 6. 2020 - ilustrační snímek

Otázky Václava Moravce 28. 6. 2020 - ilustrační snímek Zdroj: Repro ČT

Hlavně pro lidi. Jak také může vypadat debata o opatřeních pro dobu postkoronavirovou...

Když pandemie covid-19 udeřila, řešilo se v ekonomické rovině hlavně to, aby peníze od státu doputovali k těm nejvíc zasaženým. Snaha možná byla, ale dopadlo to trochu „jako vždycky“. Takže trochu na půl. Nyní se dostáváme do dalšího dějství. Jak pomoct hospodářství zpátky na nohy?

Nápadů je spousta, některé jsou oprášené z minulosti. A stále častěji se začíná skloňovat, že prospěch by z toho měli mít hlavně ti nejchudší. Případně ještě trochu střední třída. Nic proti, solidarita je hezká věc, na střední třídě pak zase stojí dlouhodobá prosperita. Kdyby to ale nebylo ode zdi ke zdi…

„Je na čase, aby se s lidmi podělily, aby ty marže snížily,“ vzkázala obchodním řetězcům ministryně financí Alena Schillerová. To když v nedělních Otázkách Václava Moravce došla řeč na to, jestli by se neměla snížit DPH u potravin. „Neříkejme, že to je pro lidi, je to prostě pro hotely,“ sekundovala jí pak v též debatě ekonomka Ilona Švihlíková u již schváleného poklesu daně na ubytovací služby.

V obojím je kus pravdy. Ceny potravin jsou u nás často vyšší než například v sousedním Německu – kde navíc DPH zrovna snižují. Nic by se tím ale nezhoršilo, možná dlouhodobě naopak. A hlavně ta argumentace… „Komu by ty desítky miliard zůstaly? Zůstaly by řetězcům. A to je něco, co tady v žádném případě nedopustíme,“ dodala odhodlaně ministryně Schillerová.

Už zcela lichá je argumentace „není to pro lidi“ u ubytovacích služeb. Jedním z hlavních cílů daňového poklesu je pomoct hotelům a dalším zařízením, na která koronavirová krize ničivě dopadla. Což připomněla i šéfka státní kasy.

Ale nejde jen o tyto věci. Je hezké, že si právě v době pandemie ministryně financí vzpomněla na nápad s paušální daní pro drobnější živnostníky a podnikatele. Jednak se ale pozapomnělo na ty střední, na které stát za vlády ANO a ČSSD navalil všechno možné – od kontrolních hlášení, EET (dočasně pozastaveného), všemožných kontrol a občasného „zaklekávání“. Navíc je také otázkou, proč nápad s paušální daní, který už léta navrhovala pravicová opozice, vzala tato vláda na milost až nyní. Určitě to nebude kvůli blížící se sérii voleb…

Což je podobné jako u (snad už konečně) rušené daně z nabytí nemovitosti. Najednou je podle ministryně Schillerové „nesmyslná“, jak podotkla ve zmíněné debatě na ČT. Sice i v tomto ohledu neopomněla zmínit, že ji platí „jen občan, ten chudý občan“. Což ale byla také reakce na námitku – v tomto případě dokonce přímo od moderátora (!) – proč by se mělo ulevovat i bohatým nákupčím drahých bytů (jako modelový příklad byl použit druhý muž ANO, který za koupi bytu za 25 milionů společně s přítelkyní ušetří na dani milion). Zde aspoň ministryně bránila spravedlivý přístup, tedy odpuštění daně z nabytí nemovitosti všem…

Ale co by to bylo za „spravedlnost“, kdyby nedošlo na progresivní daň. U právnických a třeba i fyzických osob včetně zaměstnanců: „O tom se samozřejmě dá bavit,“ reagovala ekonomika Švihlíková.

Jistě, bavit se dá o všem…