Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci k opatřením proti šíření koronaviru

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci k opatřením proti šíření koronaviru Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Vojtěch: Roušky v Praze zůstanou povinné v metru a na vnitřních akcích. Ohniskem nákazy je Karvinsko

V Praze zůstanou kvůli riziku šíření koronaviru i po rozvolnění opatření od 1. července povinné roušky v metru a při hromadných akcích ve vnitřních prostorách. V tiskové zprávě to dnes oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Roušky zůstanou po rozvolnění povinné také v Moravskoslezském kraji, kde se v poslední době objevila lokální ohniska nemoci covid-19 způsobované koronavirem.

Od 1. července budou moci lidé ve většině republiky odložit roušky. Ochrana úst a nosu zůstane plošně povinná už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. V Praze budou muset lidé nosit roušky také v metru a na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. "Praha je nyní stabilní. Přesto vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek," oznámil dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Praha má po Moravskoslezském kraji druhý nejvyšší absolutní počet potvrzených případů covidu-19 a také druhý největší podíl případů na počet obyvatel od začátku epidemie. V Praze bylo dosud zaznamenáno přes 2500 nakažených, tedy asi 189 případů na každých 100.000 obyvatel. V poslední době ale rostl počet nakažených v Praze jen mírně. Za posledních sedm dní připadá na každých 100.000 obyvatel města jen zhruba šest nových případů nemoci, zatímco na Karvinsku v Moravskoslezském kraji je to 183 případů na 100.000 obyvatel.

Právě Moravskoslezský kraj je dalším regionem kromě Prahy, kterého se nebude plně týkat rozvolňování opatření.

Kvůli šíření nemoci covid-19 v části Moravskoslezského kraje stát od úterý zpřísní opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zakáže například návštěvy nemocnic a sociálních zařízení nebo omezí účast na hromadných akcích z 500 na nejvýše 100 lidí. Omezení se týká i koupališť. Navíc po uvolnění opatření od 1. července ve zbytku republiky zůstanou v Moravskoslezském kraji povinné roušky uvnitř budov při větších akcích a v některých provozovnách a na Karvinsku a Frýdecko-Místecku i v MHD či taxících. Přeshraniční pracovníci v celém kraji pak budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy ministerstva zdravotnictví.