Dívejte se na cestu! Japonské město zakázalo používání mobilů při chůzi

Prý překáží a mohou způsobovat dopravní komplikace. Řeč je o lidech, kteří mají při chůzi nos zabořený hluboko do obrazovky svého kapesního počítače. Nebezpečí nepozorných chodců se novým nařízením pokusí eliminovat japonské město Jamato. Tamní politici směrnici schválili ve čtvrtek 25. června. V platnost pak vejde už příští středu, v prvním červencovém dni.

Vedení města ležícího v prefektuře Kanagawa jihozápadně od Tokia si ještě před předložením původního návrhu nechalo vypracovat studii na dvou různých lokacích. Autoři se průběžně věnovali pozorování chodců. Z celkového vzorku šesti tisíc lidí přitom zjistili, že mobilní telefon za chůze používá zhruba 12 % z nich.

Návrh tedy následně prošel, přesto nejde o nařízení v klasickém smyslu. Pokud jej totiž někdo poruší, nečeká ho žádný trest. Spíše než o zákon se tak jedná o doporučení a snahu donutit tamní obyvatele nad danou problematikou přemýšlet. „Telefony by měly být používány, když nejsme v pohybu,“ vysvětlují politici podle deníku Japan Times neobvyklý krok.

Zvyšující se množství jedinců aktivně využívajících mobilních telefonů v Jamotu a potažmo celém Japonsku navíc údajně zapříčinilo nárůst dopravních nehod. Tohle tvrzení potvrzuje i studie společnosti NTT Docomo z roku 2014. Ta pomocí počítačové simulace vyzkoušela, co by se stalo, kdyby 1500 lidí ve stejnou chvíli přecházelo rušnou křižovatku v tokijské čtvrti Šibuja. Pouhých 34 procent by prý zvládlo dostat se na druhou stranu bez úhony. Počet srážek se zastavil na čísle 466, z toho 103 lidí by spadlo na zem a 21 by upustilo svůj mobil.

Opatření cílená na omezení potenciálního nebezpečí mobilních telefonů už přijala i města z jiných států. Například jihokorejský Ilsan loni zavedl bezpečnostní systém jako ze science-fiction filmu. Státní institut KCIT v okolí rizikových křižovatek rozmístil laserové paprsky, které mají chodce upozornit na blížící se přechod.

O stejný výsledek se s rozdílným přístupem pokusilo i Německo. Tamní chodce před provozem varují blikající červená světla zabudovaná přímo v chodníku. A to nejen na křižovatkách, ale i na zastávkách MHD, kde signalizují příjezd tramvaje.