Na závody NASCAR už není možné nosit konfederační vlajku

Na závody NASCAR už není možné nosit konfederační vlajku Zdroj: ČTK/AP

Na NASCAR nesmí vlajky Konfederace spojené s rasismem. Při dalším závodě ji propašovalo letadlo

Dopady amerických protestů v rámci hnutí Black Lives Matter pocítil i motorsport. Vedení soutěže NASCAR solidaritu s demonstranty proti rasismu vyjádřilo zákazem vlajky Konfederace. Tímhle krokem však urazilo podstatnou část svých fanoušků, kteří se rozhodli dát najevo svůj názor. Před nedělním závodem plánovaným na 21. června nad tratí Talladega Superspeedway prolétlo letadlo s konfederační vlajkou v závěsu.

Měl to být závodní víkend jako obvykle. Tentokrát jej ovšem narušili sami fanoušci rychlých kol, a znovu tak rozproudili vášnivou společenskou debatu. Před samotným závodem, který ředitelství v důsledku nepříznivého počasí nakonec odložilo na pondělí, nad tratí přelétlo letadlo. Za sebou přitom táhlo poněkud kontroverzní znak Konfederovaných států amerických a nápis „Defund NASCAR“ (zastavte financování NASCAR).

Ve skutečnosti šlo o nejviditelnější symbol hromadného protestu proti nedávnému usnesení. K demonstraci nespokojených fanoušků došlo v alabamském městě Lincoln. Na Speedway Boulevard vedle trati projel průvod automobilů a motocyklů s vlajkami Konfederace, USA a bannery podporujícími stávajícího prezidenta Donalda Trumpa.

Událost se odehrála mimo pozemek tratě, tedy mimo pole působnosti soutěže. A možná i z toho důvodu vedení nevydalo oficiální stanovisko. Dílčí vyjádření uveřejnil pouze výkonný viceprezident NASCAR Steve O’Donnell prostřednictvím Twitteru. „Tady nenajdete fotku blbce letícího nad tratí, ale uvidíte tohle,“ napsal k obrázku, který zachycuje, jak si ruce rozdílné barvy pleti podávají ruce.

NASCAR k zákazu vlajky Konfederace přistoupil poté, co jej k tomu vyzval afroamerický závodník Darrell Walace junior. „Nikdo by se na závodech NASCAR neměl cítit nepříjemně,“ vysvětloval svůj názor profesionální jezdec známý také pod přezdívkou Bubba pro CNN. „Dostaňte je odtud. Nemají tady co dělat,“ dodal.

Dědictví, nebo jen znak rasismu?

Není náhodou, že k prvnímu viditelnějšímu protestu došlo na jihu USA. Alabama se v roce 1861 stejně jako řada sousedních států odštěpila od takzvaných Států Unie a společně pak utvořily Konfederaci. Kvůli následné válce zapříčeněné mimo jiné i sporem o zrušení otroctví si část obyvatel vlajku poražené aliance spojuje s rasismem.

Někteří místní však problematiku vnímají podstatně jinak. „Lidé jsou z postoje NASCAR zklamaní. Je to čistě jižanská věc. Je to transparentní. Je to pouze záležitost dědictví,“ uvedla podle ESPN Helena, usedlice z Alabamy.