Premiér Andrej Babiš na jednání Evropské rady v Bruselu (únor 2020)

Premiér Andrej Babiš na jednání Evropské rady v Bruselu (únor 2020) Zdroj: Profimedia

Andrej Babiš je jediným politikem na světě, který neovládá plynule ani jeden jazyk

Česká republika se opět dostala na vrchol v některé z disciplín, které povětšinou ovládá výhradně Andrej Babiš. Po světovém prvenství, kdy Česká republika disponuje premiérem, který čelí nejvíce kampaním na světě, je trestně nejstíhanějším premiérem a zároveň nejméně trestně stíhaným, je rekordmanem v počtu neoprávněných dotací a podobně, přišel nyní premiér Andrej Babiš s dalším úspěchem, který je vlastně úspěchem i celé České republiky.

Poté, co premiér Andrej Babiš natočil a posléze zveřejnil své video z Lednice, kde se skleničkou vína zve Slováky do České republiky, vyšlo najevo, že Andrej Babiš neumí slovensky.

To, že Andrej Babiš neumí plynule česky, tak nějak všichni víme a už jsme si zvykli. Mnozí mu to odpustili a odborníci tvrdili, že jako rodilý Slovák ovládá Andrej Babiš právě slovenštinu, která se mu často plete do češtiny. Proto pokud nemá text foneticky naučený nazpaměť, často v češtině klopýtne.

Teď se ale ukázalo, že slovensky neumí. Andrej Babiš je tak oficiálně prvním politikem (potažmo člověkem), který neumí plynule ani jeden jazyk.

„Je to veliký úspěch nejen pro mě, ale hlavně pro Českou republiku. Opět jsme dokázali, že jsme světoví a že se můžeme rovnat s jakýmkoliv jiným vyspělým státem,“ tvrdil nejspíš Andrej Babiš na tiskové konferenci. Slovíčko „nejspíš“ je na místě, neboť doposud nebyl médiím zaslán tradiční výstup z tiskové konference Andreje Babiše, kde je jeho proslov přepsán překladatelem z babišštiny do češtiny.

Zatímco se Andrej Babiš spolu s celou Českou republikou vyhřívá na výsluní a užívá si zaslouženého prvenství, lidé se ptají, jaký jazyk tedy český premiér ovládá.
„Je to složité. Jak jsme si mohli všimnout, pan Babiš neumí plynně česky a rovněž očividně ani plynně slovensky. Nepočítám s tím, že by se najednou vytasil například s bezchybnou angličtinou nebo němčinou. Pan premiér si vytvořil svůj vlastní unikátní jazyk, který my odborníci nazýváme babišština. Bohužel se nejedná o žádný oficiálně uznaný jazyk ani o hantýrku, takže nelze než uznat, že Andrej Babiš neumí plynně žádný jazyk,“ připustil Adam Vácha, zástupce ředitele Ústavu jazyka českého, který se zabývá Andrejem Babišem dlouhodobě.

„Je to takový můj koníček,“ vyjádřil se Adam Vácha o babišštině a připustil, že s něčím podobným se doposud ještě nesetkal.

Závěrem se sluší panu premiérovi pogratulovat k úspěchu a se slzičkou v oku podotknout, že na tak unikátního premiéra, kterým Andrej Babiš rozhodně je, bychom měli být hrdí a pyšní.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je zneužívání státní peněz růuznými vyčůranky.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>