Vláda nebude navzdory krizi způsobené pandemií covidu-19 šetřit na bezpečnosti a armádě, řekl na bezpečnostní konferenci premiér a šéf ANO Andrej Babiš (25. 6. 2020)

Vláda nebude navzdory krizi způsobené pandemií covidu-19 šetřit na bezpečnosti a armádě, řekl na bezpečnostní konferenci premiér a šéf ANO Andrej Babiš (25. 6. 2020) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Bohumil Pečinka: Jak se projíst k prosperitě

V politice musíte mít štěstí a Andrej Babiš ho má. Historie ho však bude hodnotit podle toho, jak tuhle šťastnou konstelaci využil nejen pro sebe, ale i český stát.

Když se na jaře 2014 stal ministrem financí, ekonomika začala výrazně růst. Po pěti letech ekonomické recese už nebylo třeba šetřit, protože příjmy státu v dalších letech vzrostly až o dvacet procent. Výrazně vyskočily platy ve veřejné i rozpočtové sféře, z níž se stala voličská základna Babišova hnutí ANO. Na rozdíl od sousedního Německa si vláda nevytvářela přebytky pro případ, že se změní ekonomický cyklus.

 

Nevinní viníci

V únoru 2020 česká ekonomika vykazovala nejhorší deficit od vzniku České republiky v roce 1993. Dalším signálem blížící se recese bylo, že za leden a únor 2020 český stát spotřeboval přes sedmdesát procent schodku naplánovaného na celý letošní rok. A pak se na Andreje Babiše zase jednou zeširoka usmálo štěstí a přišel koronavirus.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!