Zdroj: Shutterstock

Buďte aktivním sportovcem v každém věku

Vést aktivní život a mít jistotu, že vás vaše tělo nezradí, ať už jste v jakémkoliv věku – o tom sní každý. Pokrok je nepřetržitý a v současné době mohou někteří senioři ve sportu bez problémů porazit i mládež. Jezdit na kole, chodit na dlouhé výlety, věnovat se oblíbeným sportům a lyžovat během zimních prázdnin s rodinou na horách – to všechno je reálné, pokud máte zdravé klouby a pevnou chrupavku.

V rámci péče o klouby je nutné o své tělo správně pečovat a začít s tím dříve, než si možná myslíte. Problémy s pohyblivostí se dnes totiž nevyhýbají ani střední generaci. Pohyb, společně se zdravým životním stylem, je prevencí sám o sobě, ale tělo často potřebuje i pomoc zvnějšku. Efektivní podporou zdraví kloubů se ukazují být přírodní přípravky, zejména extrakt z kurkumy.

Sport prospívá, ale zároveň i ničí

V Česku se sportu pravidelně věnuje přibližně třetina lidí, před dosažením 35 let dokonce více než polovina. Podle statistiky ČSU z roku 2017 Češi nejradši hrají fotbal, florbal nebo tenis, případně se věnují atletice. Tyhle aktivity ale mají společnou jednu věc, spadají do skupiny těch nejrizikovějších z hlediska dopadů na naše zdraví.

Jakýkoliv sport, který způsobuje otřesy, je velkou zátěží pro klouby. Nemusíte být profesionál, láska k míčovým hrám nebo běhání i na rekreační úrovni dokáže způsobit zdravotní potíže. Trpí zejména kotníky, kolena, ramenní a loketní klouby, zápěstí nebo klouby prstů.

„Při jakémkoliv sportu musíme dbát na to, abychom ve snaze mít své tělo v dobré kondici našemu zdraví pomohli, a ne ho poškodili,“ zdůrazňuje MUDr. Jakub Holešovský, lékař z nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. „Bolestmi kloubů trpí přibližně čtvrtina populace. Nejčastěji jsou to lidi zralejšího věku, ale problémy se čím dál častěji vyskytují i ve střední generaci, a dokonce i u dospívajících.“

Doplňky stravy jsou v dnešní době, kdy naše běžná strava nemusí být vždy pestrá a komplexní, čím dál populárnější i v běžném každodenním užití. Některé z nich nejenže řeší problém nedostatečného příjmu důležitých látek, ale jsou také schopné pomoct s konkrétními zdravotními potížemi. V pomoci k udržení pohyblivosti kloubů a omezení stárnutí chrupavky se skvěle hodí přípravky obsahující kurkumu, kterou všichni známe především z indické kuchyně a díky populární filozofii známé jako Ájurvéda. Vždy se ale vyplatí přemýšlet nad tím, jaký konkrétní doplněk stravy obsahující potřebnou složku vybrat.

Kurkuma – lékař pro naše klouby

Kurkuma, taktéž známá jako Indický šafrán, se používá tisíce let nejen pro kulinářské účely, ale i jako přírodní medicína. Při správném použití nám může toto skvělé koření pomoc zbavit se mnoha neduhů. Obzvlášť příznivý účinek má na klouby a chrupavku.

Působení kurkumy je podmíněno přítomností aktivní složky, nazývané kurkumin. Ten má silný antioxidační a protizánětlivý účinek na organismus, což umožňuje jeho použití u většiny onemocnění kloubů. Nezpochybnitelným plusem kurkuminu je i jeho přírodní původ a minimální výskyt vedlejších účinků.

„Kurkumin je jedním z nejsilnějších a nejslibnějších přírodních přípravků v boji proti zánětu, což potvrzuje více než 5 600 publikovaných farmakologických studií. Byl také prokázán efekt kurkuminu v protekci kloubních chrupavek nebo při ztuhlosti a bolesti kloubů, které trápí lidi s artrózou nebo revmatoidní artritidou“, říká MUDr. Jakub Holešovský, lékař z nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.  

Pro to, aby naše tělo dostalo potřebnou dávku kurkuminu, bychom museli toto koření konzumovat v ohromných denních dávkách. Praktickým řešením jsou proto doplňky stravy, které obsahují extrakt kurkumy. Ten je lépe přizpůsobený lidskému organismu, který ho dokáže bez obtíží vstřebat.

Ideálním přípravkem obsahujícím kurkumu je například doplněk stravy Flexofytol®.  Flexofytol® obsahuje kurkumu zpracovanou unikátním způsobem, který zaručuje až 2700krát větší vstřebatelnost než u přírodního prášku kurkumy. Tu tak tělo dokáže lépe vstřebat a taky maximálně využít její příznivé účinky. Flexofytol® obsahuje bio-optimalizovaný extrakt kurkumy standardizovaný na 42 mg kurkuminu. Pokud je bylinný extrakt standardizovaný, máte jistotu, že v každé tabletě nebo kapsli je stejné množství aktivní látky. To je zárukou kvality a očekávaného přínosu výrobku.

Doplněk stravy Flexofytol® byl úspěšně otestován lékaři na oddělení Ortopedie a traumatologie v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. Tým lékařů pod vedením primáře Jiřího Beznosky sledoval užívání doplňku stravy Flexofytol® 30 uživateli ve věku 45–65 let trpícími artrózou kloubů.

Hodnocení intenzity bolesti se v průběhu studie zlepšilo v průměru o 50 % u všech uživatelů. Současně u uživatelů došlo i ke zlepšení jejich hodnocení pohyblivosti a kvality života.

Zastoupení v České republice: Ewopharma spol. s. r. o.

Více na www.flexofytol.cz.

Zdroj: ZDE

EWOPHARMA spol