.

. Zdroj: Shutterstock

Zážitek na celý život. Pro Čechy je slovenská svatba jako z jiného světa

Chystáte se požádat o ruku Slovenku? Nic neobvyklého, každý desátý sňatek Čecha je s cizinkou, a to nejčastěji právě ze Slovenska. Takže – je třeba si na něco dávat pozor? Rozdílů oproti české svatbě je dost. Ale nejprve k tomu, co nás se slovenskými bratry spojuje.

Třeba hudba! Na tu se zaměřil slovenský pivovar Zlatý Bažant, který fandí všem česko-slovenským spojením. „Slovenské pivo Zlatý Bažant je ideálnym ležiakom pre slávnostnú príležitosť a týmto projektom chceme osláviť všetky nové česko-slovenské manželstvá. Je úžasné, že ich v posledných rokoch výrazne pribúda,“ říká Peter Bustin, manažer značky Zlatý Bažant. A právě proto slovenská pivní jednička připravila speciální svatební playlist složený z nejpopulárnějších slovenských písniček v Česku a těch českých na Slovensku. Poslechnout si ho můžete na Spotify, YouTube Music a Apple Music, najdete ho pod názvem Na česko-slovenské svatbě 1.

A teď k tomu, na co je dobré se poctivě přichystat

1. Pozor, půjde o fakt velkou akci

Bavíme se o stovce hostů a výše, pokud budete slavit na východním Slovensku, výjimkou není účast celé vesnice. Budete sice muset tancovat s tetkami z osmého kolene, ale zase výhodou je celková štědrost vaší vzdálené europřízně. Náklady vydané na celou legraci se často úplně vrátí v podobě obálek s nemalými obnosy.

2. Základy víry

Buďte připraveni na vše, tedy i církevní svatbu. Budete mít velké štěstí, když to uhrajete na zkrácenou verzi pod širým nebem; to tak ještě v Čechách. Na Slovensku se připravte na all inclusive – plný kostel se mší, tisíce lidí, křtění dětí... Začněte se učit správné klekání, ať vás v klíčový okamžik nebolí kolena.

3. Nastudujte si folklór

Na Slovensku existuje asi tisícovka svatebních tradic. Nastudujte si ty, které vaše nastávající preferuje, a pokuste se v nich orientovat, abyste nebyl za hloupého Honzu, který v klíčový okamžik nechápe, co se po něm chce. Většina obyčejů v sobě zahrnuje nějakou formu příjmu alkoholu, takže se v den svatby od rána doporučuje zvýšená konzumace tučných jídel. Po obědě budete možná muset formálně zaskočit za rodiči a „jakože“ poprosit o vydání dcerky do vašich rukou. Nebojte, je to předjednané, předávka se většinou povede. Pozor, o půlnoci na svatbě po vás možná budou chtít ještě tanec, nezřídka i v tradičním kroji. Tak se do té doby aspoň trochu kroťte, ať tu vzácnost po dědkovi neznečistíte. A pokuste se k tanci vyzvat opravdu vaši ženu, tady se roztomilé přehmaty nepromíjí.

4. A na závěr znovu alkohol

Bude ho opravdu hodně a bude dobrý, domácí. Jenom formálních přípitků bude nejméně deset. Zjistíte, že máte víc nohou než stonožka a že průměrný plavec by to množství měl potíže přeplavat. To zvyšuje i riziko konfliktů. V případě, že uděláte v konverzaci nějakou botu a budou se chtít bít, začněte nahlas zpívat slovenskou hymnu. Zkuste na svatbu propašovat láhev „jakože vlastní“ domácí slivovice, ale plnou vody. Prokládejte skutečné panáky vodou a máte šanci, že si první noc užijete i se svojí čerstvou zákonnou polovičkou.