Zdeněk Hřib (Piráti), Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) a Jan Čižinský (Praha Sobě).

Zdeněk Hřib (Piráti), Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) a Jan Čižinský (Praha Sobě). Zdroj: ČTK

7 rad pro pražské radní v karanténě, jak nebýt za (ještě větší) hlupáky

Kompletní sestava pražských radních je v karanténě kvůli koronaviru. Ten lékaři zjistili u náměstka primátora Petra Hlubučka. Lídři koaličních pirátů a STAN se obratem začali jako děti hádat na sociálních sítích, kdo za co může. Reflex jim proto nabízí pár rad, jak zklidnit emoce a nebýt pro smích ještě víc než doposud.

„Všichni, kteří se zúčastnili rady, teď musí do karantény, takže celé vedení města. To by se nestalo, kdyby rady probíhaly online, jak jsem navrhoval. Bohužel byli koaliční partneři proti,“ rýpnul si na Twitteru pirátský primátor Zdeněk Hřib do politiků, díky jejichž hlasům může nosit primátorský řetěz.

Koalici na magistrátu tvoří piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). A právě zástupce TOP 09, exministr spravedlnosti, europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil vyskočil po Hřibově šťouchanci jako čertík z krabičky. „Odmítáme tvrzení primátora, že Spojené síly pro Prahu a Praha sobě mohou za to, že je nyní rada města v karanténě. Považujeme toto vyjádření za malicherné a zbytečné,“ reagoval emotivně.

Znovu se tak potvrdilo, že v koalici by sice politici měli fungovat jako partneři, ale leckdy jde spíše jen o sňatek z rozumu, který špatně zakrývá skutečnou rivalitu a nepřátelství. Reflex se proto rozhodl pražským politikům poradit, jak by své eskapády mohli alespoň navenek omezit.

7 rad pro pražské radní

1) Nechovejte se jako usmrkánci na písku

Možná vám to už dlouho nikdo nepřipomněl, ale jste koaliční partneři. Neustále si navzájem okopávat kotníky nesvědčí o politické dospělosti, ale jen o tom, že jeden z vás je arogantní egocentrik neschopný týmové práce a druhý ukňouraný ňouma nezvládající ústup z politického výsluní.

2) Nespěchejte z karantény zpět do úřadu

Při tom tempu, jakým prosazujete jeden projekt zásadně zlepšující život Pražanů za druhým, se vůbec nic nestane, když zůstanete všichni na dva tři, čtyři… týdny doma. Ve vašem případě se rčení „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“ mění v doporučení.

3) Nebojte se, že budete lidem chybět

Sice tomu ve své nafoukané sebestřednosti neuvěříte, ale lidem, které jste nestihli nakazit, jste vesměs fuk. Když se nebudete hádat na Twitteru, ani si nikdo nevšimne, že budete mimo.

4) Nevěřte, že vás před virem chrání funkce

I když se cítíte jako „něco víc“ než ostatní lidé, viru je to jedno. Pokud tedy jako zástupci veřejné moci chcete po ostatních, aby v uzavřených veřejných prostorách stále nosili roušky, neměli byste na to sami kašlat. Třeba při jednání rady.

5) Nedělejte ze sebe zbytečně hlupáky

Pokud se stýkáte se stovkami lidí, nebylo by od věci používat například aplikaci eRouška. Nebudete pak muset blábolit takové nesmysly, jako náměstek Petr Hlubuček, který dokáže v jednom rozhovoru říct, že v inkubační době se potkal se spoustou lidí z celé republiky i z ciziny a zároveň tvrdit, že ví, s kým se potkal.

6) Jednání rady dělejte na čerstvém vzduchu

Viry se na otevřeném prostranství nešíří tak snadno jako v uzavřených prostorách. Nově zřízené posezení na Smetanově nábřeží přímo vybízí k tomu, aby se rada scházela tam. Čerstvý vzduch, klid, možnost sáhnout si od stolku na projíždějící tramvaj… Právě takový luxus si zasloužíte.

7) Jsou i horší viry, pozor na ně

Pokud nákazu koronavirem proděláte a zotavíte se, neznamená to, že jste nadále imunní proti všem virům. Ten, který je v současné pražské koalici nejrozšířenější – virus nafoukanosti a sociálního inženýrství – s vámi bohužel bude téměř určitě i nadále. Snažte se, prosím, aby tato lokální epidemie co nejméně ovlivňovala životy ostatních Pražanů.