Petr Hlubuček

Petr Hlubuček Zdroj: Web Starostové a nezávislí

Náměstek pražského primátora má koronavirus. Celá rada města musí do karantény

Náměstek primátora Prahy Petr Hlubuček (STAN) je pozitivní na nemoc covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Nyní je izolován a na pozorování. V pondělí si naměřil zvýšenou teplotu 37,8 stupně a následně vyhledal lékaře a šel na testy. Hygiena bude kontaktovat všechny, kteří se s ním setkali. Hlubuček potvrdil informaci na svém facebookovém profilu. Podle informací ČTK nyní vedení města řeší, že by měli jít ve středu na testy všichni, kteří byli na několikahodinovém pondělním jednání městské rady, kde byl i Hlubuček. Na jednání byli zástupci opozice a rovněž magistrátní úředníci. Kromě Hlubučkova vyjádření na facebooku zatím magistrát oficiální stanovisko nevydal.

"Včera (v pondělí) v průběhu dne jsem se přestal cítit dobře, večer jsem si pak naměřil teplotu 37,8 stupně Celsia. Protože jsem se chtěl zachovat správně, zrušil jsem dnes pro jistotu svůj program, zůstal doma a nechal se testovat. Mé obavy se bohužel naplnily, před malou chvílí mi byl potvrzen pozitivní test na covid-19," napsal Hlubuček na sociálních sítích. Primátor Zdeněk Hřib na Twitteru uvedl, že všichni, kdo byli s jeho náměstkem na jednání, jsou v karanténě.

Hlubuček rovněž uvedl, že bude izolován, pozorován a testován tak dlouho, jak to bude situace vyžadovat. "Zároveň budou kontaktováni všichni, se kterými jsem přišel do styku. Informace o pozitivním testu je pro mě nová, nezbývá než řešit, co přijde den za dnem," dodal.

Hlubuček (46) je zastupitelem hlavního města Prahy a náměstkem pro životní prostředí. Deset let je starostou městské části Praha Lysolaje.

V uplynulých měsících bylo na pražském magistrátu nakaženo několik úředníků. Od poloviny března byl na čas kvůli koronaviru uzavřen odbor evidence majetku. Nákaza se na odboru prokázala u dvou zaměstnanců a asi padesátka lidí byla v karanténě. Kromě odboru evidence majetku se nákaza objevila také na odboru územního rozvoje.