Veleslav Wahl s manželkou Taťánou

Veleslav Wahl s manželkou Taťánou Zdroj: Wikimedia

Veleslav Wahl
Fotografie z vazby v roce 1949
Pamětní deska na domě čp. 156, Praha 1 Hradčany, Úvoz 13
3
Fotogalerie

Život mladého ornitologa a bojovníka za svobodu skončil na Pankráci. Před 70 lety byl popraven Veleslav Wahl

Vedle Heliodora Píky, Milady Horákové či Záviše Kalandry postihly komunistické zmanipulované procesy také Veleslava Wahla. Mladík se aktivně zapojil do protinacistického odboje. Ve válečném období protektorátního Československa mu mimo jiné vyšla kniha o pražském ptactvu. O několik let později se stal obětí jiné ideologie, komunismu. Pražský rodák byl popraven 16. června 1950.

Narodil se v 15. května 1922 v Praze. Od malička byl veden k tomu, aby jednou studoval. Mladík našel zalíbení v přírodě, konkrétně v ptácích. Další kroky vedly na gymnázium, které dokončil v roce 1940. Kvůli výjimečné situaci a zavřeným vysokým školám musel nastoupit do práce, získal místo v pražské zoologické zahradě.

Klíčové setkání

V průběhu války se celá rodina Veleslava Wahla zapojila do protinacistického odboje. Jejich jména se objevovala v souvislosti s československým politikem Přemyslem Šámalem. Po heydrichiádě byl jejich osud zpečetěn a Wahlův otec i strýc skončili na popravišti. Mladý muž se ukryl v zoologické zahradě, kde pracoval až do konce války.

Nepřestal s bojem proti nacismu, založil mládežnickou zpravodajskou skupinu. V časech války přišlo osudové setkání, které Wahla nakonec stálo život. Narazil na Jaromíra Nechanského, kapitána a účastníka výsadku Platinum-Pewter. Nechanský byl pověřen založením České národní rady, orgánu, jenž měl sdružovat domácí odboj. Veleslav Wahl se stal nejmladším členem nově vzniklé organizace. V roce 1945 se oba výrazně podíleli na pražském povstání, za což obdrželi státní vyznamenání.

Wahl po válce rozložil své síly a věnoval se své oblíbené ornitologii, angažoval se v politice a zároveň i studoval. V prvně jmenovaném oboru si připsal i několik odborných publikací. Poválečné roky byly pro Wahla obecně radostné, neboť uzavřel sňatek s Taťánou Růžičkovou, dcerou bývalého diplomata Josefa Růžičky, zavražděného Němci v koncentračním táboře Mauthausen.

Ambiciózní muž se věnoval také zmíněné politice a stal se členem sociální demokracie. S vývojem české politické situace nebyl vůbec spokojen. Využil proto někdejší kontakty a spojil se znovu s Jaromírem Nechanským a také s americkým diplomatem Walterem Birghem. Wahl se díky tomu ocitl v protikomunistickém odboji, který ale bohužel neměl šanci na úspěch.

Zdlouhavý proces, rychlá smrt

Společně s Nechanským vybudoval síť, která přinášela informace americkým zpravodajcům. Sám Wahl stál v čele jihočeské sekce. Mračna se začala stahovat v srpnu 1949, kdy Státní bezpečnost zatkla jednoho z členů zpravodajské skupiny Holub-Slavík. Ilegální organizace byla odhalena, netrvalo dlouho a ve spárech StB se ocitl i Nechanský. Komunisté si došli také pro Wahla, který byl zatčen 12. září 1949.

Na rozsudek obvinění čekali přes osm měsíců. „Odsuzuje se k trestu smrti,“ zaznělo v soudní síni 22. dubna 1950. Wahl podal žádost o milost, kterou ale Klement Gottwald neudělil. Život nadějného ornitologa ukončila šibenice 16. června 1950. Kvůli odbojové činnosti trpěla i Wahlova manželka, soud jí vyměřil jedenáctiletý trest. Po jeho odpykání emigrovala do Spojených států.

Student Právnické a Přírodovědecké fakulty UK se dočkal rehabilitace až po sametové revoluci. V roce 1995 mu byl udělen Řád Bílého lva in memoriam. Na dnes už téměř zapomenutého odbojáře upomíná pamětníka deska, kterou lze nalézt na pražských Hradčanech v domě, kde Veleslav Wahl žil.