Video placeholde

Pečinka: ANO patří Babišovi, ale spravuje ho Faltýnek, máme svědectví funkcionářů. Opozice je přizdisráčská

Hnutí ANO je jen polodemokratická strana, ministerstvo vnitra udělalo chybu, když odsouhlasilo změnu jeho stanov, říká komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. Uvnitř hnutí se podle něj vedl a vede vnitrostranický boj, Andrej Babiš ale stále razí myšlenku „strana jsem já“ a podle toho se i chová.

Co se teď děje v hnutí ANO? Podle Bohumila Pečinky je to druhá velká krize, která odhaluje fungování hnutí. Poslední změna stanov ANO posunula k nedemokratickému fungování, když umožnila, aby Andrej Babiš měnil kandidátky. Lidé se teď bojí o místo. Pečinka popisuje, jakými prostředky Jaroslav Faltýnek v jihomoravském ANO převzal otěže, Petr Vokřál byl předtím toho všeho součástí a teď jde jen o místa na kandidátce. Tandem Faltýnek – Babiš, který už funguje roky, se nerozpadne.

Situace v jihomoravském ANO může hnutí v podzimních krajských volbách dokonce posílit, míní Pečinka. Zrušení brněnské buňky a boj s tamní korupcí na lidi zafunguje. Předčasné volby by se teď ANO hodily, ale dalším stranám tolik ne, proto se nezdají pravděpodobné. Pro opozici navíc můžou být ty další sněmovní ničivé.

Jsme v zajetí marketingu, říká o vyjednávání KSČM o rozpočtu Pečinka. Komunisté mají před sjezdem a předseda Filip má zdravotní problémy, takže je odmítání deficitu spíš hra na jeho spolustraníky. ODS je teď na rozcestí a zdá se, že jí nejde o vítězství, ale jen o druhé místo. Pečinka mluví o přizdisráčství a argumentuje pro slabost ODS i dalších opozičních stran.

Proč hnutí ANO regionální kauzy posílí? Je teď celostátně na svém maximu? V čem je nedemokratické a jakou moc opravdu má Andrej Babiš? Proč je opozice v čele s ODS slabá? A o co jde KSČM?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>