Roman Prymula a Jan Hamáček - ilustrační snímek

Roman Prymula a Jan Hamáček - ilustrační snímek Zdroj: Úřad vlády

Bohumil Pečinka: Korona skončila, zapomeňte

Minulý týden se naposledy sešel ústřední krizový štáb, který formálně řídil průběh koronakrize. Rozešel se ve stylu slavného výroku herce Oldřicha Nového „zavřete oči, odcházím“. A dodejme: možná se na podzim vrátím a se mnou přijdou další regulace. Anebo taky ne.

Začátkem koronakrize jsem se sešel s mladým podnikatelem, jenž chtěl sepsat výzvu. Jejím obsahem byl plán vytvořit po konci nouzového stavu komisi expertů, kteří zhodnotí, co se to tu vlastně událo. Odborníci by se měli orientovat na tři linie.

  • Ekonomičtí experti vyčíslí neočekávané náklady na nákup zdravotnických potřeb a mimořádná opatření.
  • Právníci udělají katalog všech mimořádných směrnic, změn zákonů a vládních opatření a po diskusi s vládou určí přesné časování, jak, kdy a kdo tyto regulace z české legislativy odstraní.
  • Tyto dvě skupiny společně s hygieniky a epidemiology pak udělají něco jako „poučení z krizového vývoje“ a navrhnou možné změny zákonů. Smysl je jednoznačný – už žádné improvizace a vypínání ekonomiky při prvním zakašlání. Tyto drastické zásahy by měly mít svá pravidla.

Ze strany tohoto podnikatele žádná výzva nakonec nevznikla. Očekával, že po vzniku ústředního krizového štábu se této úlohy ujmou její členové, kteří měli nejvíc informací. Namísto toho se všichni vypařili do svých pracoven a ministerských kanceláří a tváří se, že se tu vlastně nic nestalo. Ale ono se stalo.

Chytré řeči

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!