Video placeholde

Němcová: Xaver Veselý vyzývá lidi k nenávisti, měl by být odvolán. Chci do Senátu, pak prezidentku nevylučuji

Poslankyně a místopředsedkyně sněmovního volebního výboru Miroslava Němcová /ODS/ možná navrhne odvolání moderátora Lubomíra Xavera Veselého z Rady ČT. Podle ní by kvůli svým výrokům na adresu novinářky Hovorkové odvolán měl být, ale nejdřív chce znát názory dalších lidí. Šance, že s případným návrhem na odvolání Veslého uspěje, tu přitom prý je. ČT se podle Němcové stala součástí „Babišova holdingu“. V rozhovoru mluví taky o rostoucím vlivu KSČM a své politické budoucnosti.

Xaver Veselý vyzývá lidi k nenávisti, upozorňuje Němcová. Omluva, která ze strany moderátora přišla, podle ní nestačí, protože jeho slova už měla své dopady a vedla k věcem, kvůli kterým se Hovorková a její kolegové obrátili na právníky. Podle Němcové byli do Rady ČT zvoleni lidé, kteří budou vyhovovat zájmům hnutí ANO a někteří poslanci ANO změnili mezi hlasováními na výboru a na plénu sněmovny své preference. Vadí jí kritika některých pořadů ČT a mluví o tlaku, který už je teď na veřejnoprávní televizi vyvíjen.

Němcová tvrdí, že KSČM cítí příležitost a bude se snažit tlačit na hnutí ANO, aby vyjednala kvůli podpoře rozpočtu další ústupky. Ve hře je odvolání ministra zahraničí Petříčka, kterého KSČM dlouhodobě kritizuje, ale i přes finance v rámci rozpočtu. Podle Němcové preference hnutí ANO klesnou, až na lidi dopadnou ekonomické důsledky epidemie koronaviru. Odmítá, že by opozice dělala málo. Naopak věří, že i ODS bude skládat příští vládu, pokud najdou opoziční strany společnou řeč.

Poslankyně ale svoji budoucnost ve sněmovně nevidí. Chce kandidovat do Senátu, který jí teď dává větší smysl. Nejde pořád prohrávat, říká. V Senátu jsou síly rozložené jinak, a proto Němcová věří, že tam teď jde víc prosadit. Podle případného úspěchu se pak bude rozhodovat dál. Nevylučuje ani kandidaturu na prezidentku. 

Jaká je šance, že bude Xaver Veselý z Rady ČT skutečně odvolán? Jaké má Miroslava Němcová argumenty pro tvrzení, že ČT je ohrožená? Co všechno může na vládě vyjednat KSČM? Jaká je šance, že se opoziční strany spojí? A proč pro ni má Senát větší smysl než Poslanecká sněmovna?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>