Video placeholde

Streamovací služby kvůli nevhodnému podtextu stahují filmy a seriály. Český Netflix naopak přidává film Bastardi

Veřejná debata o rasismu v západní společnosti v posledních týdnech nabrala na intenzitě. V rámci demonstrací už došlo ke svržení řady soch či pomníků. Do boje se však zapojily i světové společnosti. Populární streamovací služby ze své knihovny stáhly filmy a seriály s nevhodným podtextem. Na české mutaci Netflixu se přitom objevil kontroverzní tuzemský snímek.

Řada významných streamovacích platforem ze své nabídky v posledních týdnech odstranila počiny dobře známé i v České republice. O své oblíbené pořady už přišli například fanoušci klasických britských seriálových komedií.

„Časy se změnily,“ oznámily společnosti BBC iPlayer a BritBox poté, co ze svých internetových služeb stáhly všechny řady populární Malé Velké Británie. „Takový seriál bych dnes netočil. Lidi by to naštvalo,“ komentoval podle BBC jeden z jeho tvůrců Matt Lucas už v roce 2017. Stejný přístup k pořadu, ovšem bez uvedení důvodu zvolil i Netflix. Světový gigant zároveň vyvrátil spekulace o možném pokračování.

Netflix však našel problém i u jiné britské klasiky. V kultovním seriálu The Mighty Boosh se objevili dva bílí herci, kteří hráli postavy tmavé pleti. Americký poskytovatel kinematografické zábavy z toho důvodu přistoupil ke stažení všech tří jeho sérií.

Dalším sitcomem, který se dočkal nařčení z použití rasistických narážek, je Hotýlek. Seriál z druhé poloviny sedmdesátých let obsahuje kontroverzní díl s názvem The Germans (Němci). Vedení streamovací služby UKTV, patřící pod veřejnoprávní BBC, se jej rozhodlo dočasně odstranit. „Epizodu stahujeme za účelem přezkoumání, protože obsahuje rasistické urážky,“ vysvětloval podle kanadské CBC mluvčí UKTV.

Válečná klasika

Doposud asi nejvýraznější zásah do filmového výběru učinila americká služba HBO Max. Její předplatitelé od minulé středy nemají možnost připomenout si kritiky oceňovaný snímek Jih proti Severu. Bezmála čtyřhodinová klasika z roku 1939 pojednávající o občanské válce ve Spojených státech ve své době stála na špičce kinematografické tvorby.

Režiséři v něm podle některých kritiků vyobrazují otrokářství a s tím spojené násilí na afroamerické menšině přinejmenším kontroverzně. „Je to produkt té doby a ukazuje etnické a rasové předsudky, které tou dobou bohužel byly v americké společnosti běžné,“ uvedl mluvčí HBO Max pro CNN.

V Česku jiným metrem

V rozporu s politikou Netflixu stojí fungování její české mutace. Do knihovny tuzemských předplatitelů minulý týden přibyl balíček 12 českých filmů. Výčet mimo jiné zahrnuje i poněkud kontroverzní film Bastardi režiséra Tomáše Magnuska. Snímek se poměrně nevybíravým způsobem například dotýká tématu romské menšiny v české společnosti.