Paul Whelan

Paul Whelan Zdroj: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Ruský soud uznal Američana Whelana vinným ze špionáže. Ve vězení si odsedí 16 let

Ruský soud uznal Paula Whelana vinným ze špionáže a poslal ho do vězení na 16 let. Prokurátoři pro Američana navrhovali osmnáctiletý trest, zatímco obhajoba trvala na nevině a žádala zproštění. Informovaly o tom ruské agentury.

Whelan byl zatčen v moskevském hotelu v prosinci 2018, údajně při přebírání špionážních materiálů. Američan se ale podle tvrzení obhajoby domníval, že USB flash disk, který přebíral v hotelovém pokoji, obsahuje snímky z dovolené v Rusku. Jednalo se však prý o nachystanou past.

Whelanův případ, podobně jako záležitost amerického investora Michaela Calveyho, který čelí v Rusku obvinění ze zpronevěry, zatěžuje beztak komplikované vztahy mezi Moskvou a Washingtonem. Američtí diplomaté Whelanovu kauzu označili za "významnou překážku" pro zlepšení vztahů.

"Hluboké zklamání" nad odsuzujícím verdiktem moskevského soudu dal najevo velvyslanec Spojených států v Rusku John Sullivan. "Jsem hluboce zklamaný. Americký občan byl odsouzen k 16 letům za zločin, v němž vina naprosto nebyla dokázána," řekl podle agentury TASS novinářům.