Václav Hrabě

Václav Hrabě Zdroj: archiv

Bluesman s bláznivou holkou. Předčasně zesnulý básník Václav Hrabě by oslavil osmdesátiny

Píseň s názvem Variace na renesanční téma zná takřka každý, kdo se okolo hudby pohybuje. Nesmrtelnost získala i díky zpěvu Vladimíra Mišíka, autorem textu je však Václav Hrabě. Mladý básník, jenž uprostřed 60. let tragicky zemřel na otravu oxidem uhelnatým, patřil do hnutí beat generation.

Hrabě se narodil 13. června 1940 do rodiny železničáře. Vyrůstal v malé obci nedaleko Berouna. Maturitu složil v roce 1957, v té době platil za všestranného umělce. Ve svém volném čase hrál na housle, klarinet či saxofon. Chodil rovněž do hudebního sboru, který koncertoval po celém Československu.

Na začátku 60. letech začal studovat český jazyk a dějepis na Pedagogickém institutu v Praze (předchůdce Pedagogické fakulty UK). Vzdělání zakončil absolutoriem a ročníkovou prací na téma Lyrický hrdina v poezii Jiřího Šotoly. Poté musela jít láska k poezii na pár měsíců do pozadí, protože nastoupil na vojnu. Po návratu pracoval jako pomocný dělník, knihovník či vychovatel.

Majálesová návštěva Allena Ginsberga

Po absolvování základního vojenského výcviku naplno propukla jeho literární činnost. Jméno Václav Hrabě se objevovalo v literárním časopise Tvář nebo Divoké víno. Pro dobu 60. let je typické uvolňování poměrů, což je vidět i na případu mladého básníka. Hrabě se ve své tvorbě nechal inspirovat jazzem a blues.

Velký dojem na něj udělala návštěva Allena Ginsberga, vůdce tzv. beat generation. Beatnici žili jako bohémové a hledali svůj vlastní styl. Do tohoto literárního proudu řadíme například Jacka Kerouaca či Lawrence Ferlinghettiho. Václav Hrabě měl tu čest, aby vedl s Ginsbergem rozhovor. Mladý básník patřil k prvním československým autorům, kteří se zařadil do ryze západního literárního směru.

Tragický konec

V osobním životě už se umělci tak dobře nevedlo. Na začátku 60. let se seznámil se svou budoucí láskou, po návratu z vojny s ní vstoupil do manželského svazku, pár měsíců nato se jim narodil syn Jan. V roce 1964 se ale pár rozvedl. Životní pouť zapomenutého básníka skončila v nedožitých 25 letech. Spekulovalo se o sebevraždě, ale nakonec šlo o nešťastnou náhodu, během které se Hrabě otrávil oxidem uhelnatým.

Předčasným skonem se zařadil mezi další české básníky, jenž brzo odešli ze světa. Jiří Wolker, kterého zabila tuberkulóza ve 23 letech, či Jiří Orten, jenž zahynul pod koly německé sanitky.

Odkaz Václava Hraběte oživilo několik umělců, v litvínovském divadle se hojně četly básně ze sbírky STOPtime. Přelomové a nejznámější dílo je Blues pro bláznivou holku, kde najdeme i stránku, která začíná veršem: „Láska je jako večernice…“. Vladimír Mišík převedl romantickou báseň do hudební podoby.

Hrob literáta, který neměl možnost rozvinout svůj talent, najdete v Lochovicích. Od roku 1994 se každý sudý rok koná v Hořovicích literární soutěž. Ve městě, kde si splnil svou vojenskou povinnost, je také gymnázium s Hrabětovým jménem.