Alena Schillerová a Vojtěch Filip na společném jednání

Alena Schillerová a Vojtěch Filip na společném jednání Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Komunisté diktují podmínky vládě. Schillerová jednala s Filipem o rozpočtu, ten podporu neslíbil

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) předpokládá, že zvýšení deficitu letošního rozpočtu na 500 miliard bude už poslední. Sněmovna původně schválila čtyřicetimiliardový deficit, kvůli pandemii koronaviru ho dvakrát zvýšila na nyní schválených 300 miliard korun. Schillerová dnes o podpoře vyššího deficitu jednala s KSČM, komunisté ale o svém postoji rozhodnou možná až 20. června, řekl předseda strany Vojtěch Filip. Vláda chtěla návrh projednat ve sněmovně už v úterý, týdenní odklad by ale podle ní nebyl zásadní problém.

"Pevně věřím, že je to poslední novela," řekla Schillerová o návrhu na zvýšení deficitu o dalších 200 miliard. Kolegům ve vládě prý řekla, že s těmito penězi už bude muset kabinet při řešení následků pandemie vystačit. "Je to velká částka, pokud ji dáme do ekonomiky, musí jednoznačně pomoci," uvedla ministryně. Komunisté dosavadní změny rozpočtu vždy schválili, navýšení schodku na 500 miliard chce ale podle Filipa jasné odůvodnění.

Komunisté chtějí jednat s vládní hnutím ANO i o změně dohody o toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD, původní nepočítala s dopady pandemie. "Jsme přesvědčeni, že sedm základních bodů pro toleranci vlády nijak nepočítalo s tím, že přijde krize způsobená pandemií. Uvažujeme o tom, že budeme jednat i o změně těch sedmi bodů v dohodě o toleranci," uvedl dnes Filip. Babišovi prý ve středu avizoval, že o změně může diskutovat plénum ÚV 20. června. Změny budou podle Filipa věcné, odmítl věc spojovat s personálními věcmi, například kritikou, kterou směřuje KSČM k ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD).

O podpoře pro zvýšení deficitu zatím jednala pouze s KSČM, která ve Sněmovně toleruje menšinový kabinet ANO a ČSSD. Žádná další strana podle Schillerové o schůzku kvůli deficitu nepožádala. Opozice nicméně vystupovala k návrhu kriticky, podle ní ministerstvo financí přichází s požadavkem příliš brzy, kdy ještě nejsou zřejmé celkové hospodářské dopady pandemie, a pouze zvyšuje deficit a nesnaží se hledat úspory.

Filip novinářům řekl, že výkonný výbor KSČM o případné podpoře vyššího deficitu zatím nerozhodl. Podle něj není vyloučeno, že konečné rozhodnutí padne až na zasedání ústředního výboru strany v sobotu 20. června.

Schillerová původně chtěla projednat zvýšení deficitu ve Sněmovně v úterý ve stavu legislativní nouze. Dnes uvedla, že by týdenní odklad nepovažovala za zásadní problém. Zatímco na příští týden je naplánovaná řádná schůze Sněmovny, na poslední červnový ne. V takovém případě by pro schválení změny rozpočtu bylo nutné svolat mimořádnou schůzi.

Schillerová s komunisty jednala i o jejich výhradám k rozsahu příspěvků pro obce. KSČM by plánovanou podporu 1200 korun na obyvatele chtěla poskytnout pouze obcím do 3000 obyvatel. Schillerová o rozdělování podpory pro obce podle velikosti ale dnes mluvit nechtěla, příspěvek označila za gesto smíru, které má zajistit, že stát s obcemi potáhnou při řešení ekonomických dopadů pandemie za jeden provaz.