Video placeholde

Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet k znovuzvolení

Nemůžu dýchat, prosil celkem šestnáctkrát policisty, kteří ho téměř devět minut drželi v sevření spoutaného na zemi. George Floyd svůj boj o život prohrál, ale dříve neznámý muž se stal novodobým symbolem boje proti rasismu a policejní brutalitě. O tom, proč právě jeho zabití vyvolalo celonárodní protesty, nebo jak může jeho smrt ovlivnit podzimní prezidentské volby v USA, hovořil v pořadu Epicentrum analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček.

Jako jednu z rozbušek, které stály za tím, že případ George Floyda neskončil jen obviněním policie, ale vedl k celonárodním protestům, vnímá Boháček dopady koronavirové krize. Právě afroamerická menšina byla v pandemii postižena dvakrát více než zbytek populace.

„Jedna rovina je, že jsou postiženi koronavirem přímo, ale druhá je, že jsou postiženi také mnohem více ekonomicky… zaměstnanost mezi Afroameričany klesla o nějakých 20-30 procent až po nějakých 50 procent a to je samozřejmě obrovské číslo,“ uvedl Petr Boháček statistiku posledních dnů.

Problém policejního násilí je v USA extrémní a dopadá na afroamerickou menšinu mnohem více. „Kvůli tomu znevýhodnění, které s sebou nese těžké břímě otroctví, segregace a systémové diskriminace, a to jsou věci, které během dvou set let jednoduše neodezní... Rasismus zůstal nejen v lidech, ale v systému, ať už je to ve zdravotnictví, ať už je to vzdělání, kriminální systém, dostupnost bydlení,“ vysvětlil Boháček komplikovanou situaci, které nemá jednoznačné a už vůbec ne rychlé řešení.

Trumpovo neočekávané řešení

Reakce Donalda Trumpa analytika Asociace pro mezinárodní otázky nepřekvapily a předpokládá, že brzy příjde s nějakým návrhem na řešení současného problému:„Myslím, že na to má mnohem větší předpoklady než paradoxně Joe Biden, který je mnohem více podporován ze strany Afroameričanů." (Biden poslal vzkaz i na soukromý pohřeb Floyda, pozn. red.)

Podle Boháčka je vzhledem k složitosti současné situace nemožné očekávat, že nějaká reforma může situaci reálně a efektivně vyřešit. „Donald Trump, od toho to nikdo neočekává. On by mohl využít tu svoji klasickou taktiku a vytvořit mediální haló, velkou mediální událost, umí věc prodat… Je lepším kandidátem něco takového prodat, protože to bude prázdné, a nikdo mu to nebude zazlívat, protože od něj nikdo nic takového nečeká.“  

Pohodlné znovuzvolení

Boháček také zmínil průzkumy z minulého týdne, podle kterých Trumpovi v klíčových státech věří v ekonomických tématech, ale už mu v porovnání s Joem Bidenem nevěří, co se týká problematiky zvládnutí pandemie nebo rasových problémů.

„Pokud bude Donald Trump schopný nějakým způsobem zmírnit náskok Joa Bidena v té rasové otázce a zároveň zajistit to, že ekonomika se stane opravdu znovu tím hlavním tématem, tak si myslím, že bude mít opět velkou šanci znovu si získat klíčové státy a pohodlně si nakráčet k znovuzvolení, “ prohlásil Petr Boháček v úterním Epicentru.