Mladý Filip Topol

Mladý Filip Topol Zdroj: Petr Kubin

Filip Topol, Psí vojáci
Filip Topol (†48)
Filip Topol
Smuteční síň na Olšanských hřbitovech.
Lukáš Pollert nese rakev k rodinné Jan Kačer hrobce.
6
Fotogalerie

Éterický zpěvák, který se pral s démonem alkoholismu. Před 55 lety se narodil Psí voják Filip Topol

V rodině českého spisovatele Josefa Topola se předpokládalo, že i jeho potomci půjdou v uměleckých šlépějích. Oba synové si zvolili různá povolání, zatímco Jáchym se věnoval psaní, mladší Filip Topol propadl hudbě. Jeho kapela Psí vojáci působila do roku 1989 v undergroundových hlubinách, poté přešla do legální roviny. Její frontman a náčelník se narodil 12. června 1965.

Rodištěm a celoživotní láskou se pro něj stala Praha, kde se odmalička setkával s osobnostmi českého undergroundu. Není tajemstvím, že Topolův otec podepsal Chartu 77 a z renomovaného autora se rázem stal nepřítel státu. Filip Topol ještě na základní škole založil hudební skupinu Psí vojáci. Název si vypůjčil z knihy Malý velký muž od Thomase Bergera.

U výslechu ve čtrnácti

První vystoupení kapela zaznamenala v roce 1979 na devátém ročníku Pražských jazzových dnů. Vedle Topola v kapele působil bubeník David Skála a baskytarista Jan Hazuka. Texty se nezamlouvaly tehdejšímu režimu, a tak se mladí hudebníci ocitli v hledáčku mocné Statní bezpečnosti.

Netrvalo dlouho a Filip Topol dostal pozvánku na policejní služebnu. Kvůli nízkému věku musela k výslechu i Topolova matka. V dalších letech měli Psí vojáci zákaz koncertování, nicméně hráli na neoficiálních koncertech v kůlnách a sklepích. Přelomem se stal rok 1986, kdy se Psí vojáci přejmenovali na PVO (Psí vojáci osobně). Tento čin byl ryze účelový kvůli tomu, aby mohla kapela hrát přes tzv. zřizovatele.

V témže roce ale Filip Topol podepsal Chartu 77, vedle hudby také normálně pracoval jako programátor pro podnik Svazu invalidů. Vystupoval také sólově na varhany. Rovněž je autorem několika hudebních doprovodů k divadelním hrám.

Psí vojáci při síle

Pomyslný boom začal na začátku devadesátých let, kdy se Topol věnoval pouze hraní. K velkému vytížení se ale přidaly zdravotní problémy a hlavně závislost na alkoholu. Tu muzikant několikrát porazil, ale zbyla mu po ní spousta komplikací. Při jedné z operací mu dokonce byla odebrána část slinivky břišní.

Psí vojáci pořádali turné po Evropě, zavítali do Německa, Rakouska či Maďarska. Po sametové revoluci také kapela nahrála svou nejznámější píseň Žiletky. „Když je moon v Utahu…“ zpíval na jednom z koncertů Filip Topol zpoza piana. Píseň se objevila ve stejnojmenném filmu režiséra Zdeňka Týce. Ve snímku, který vypraví o muži propadajícím alkoholu, si střihl hlavní roli právě Filip Topol.

I v dalších letech se Topolovi dařilo, v roce 2008 spojil síly s bratrem Jáchymem a oba se podíleli na filmu Setra. Scénář měl na svědomí Jáchym Topol, hudbu si vzali na starost Psí vojáci.

V osudovém roce 2013 sužovaly Filipa Topola zdravotní komplikace, kvůli kterým museli zrušit několik koncertů. Na pódia se vrátili 25. května v Amsterdamu, na frontmanovi ale bylo vidět vysílení. Měsíc po návratu z Holandska oznámil manažer kapely smutnou zprávu. Dne 19. června zemřel zpěvák Filip Topol. Bylo mu pouhých 48 let.