David Pomahač

David Pomahač Zdroj: Klára Vaculíková

MÍSTO PRO PĚT: online bytové koncerty
David Pomahač
MÍSTO PRO PĚT: online bytové koncerty
David Pomahač
4
Fotogalerie

MÍSTO PRO PĚT: Online bytové koncerty aneb V hlavní roli kinosedačky

Nenechte si ujít online bytové koncerty pro pět kinosedaček v jednom pražském bytě! Unikátní koncept s retro nábytkem vrací lidem pocit, že jsou na koncertě. Projekt vznikl v době, kdy v Čechách panovaly přísné restrikce s omezeným počtem lidí na kulturní události. A přestože se veškerá opatření koronavirové pandemie uvolňují, bytové koncerty díky úspěšné premiéře pokračují. Po kladenské kapele Zrní vystoupí na scéně jednoho pokoje ve čtvrtek 18. 6. od 20:00 hudebník David Pomahač.

Křehký písničkář s duší rockera se po projektu urban-folkového dua Kieslowski vydal na sólovou dráhu. Pomahač nedávno vydal nové album, o kterém říká, že je to zatím nejosobnější album jeho hudební kariéry. Novinka Do tmy je daleko ukazuje posun v tvorbě, ať už v textech jdoucích na dřeň či příklonem k elektronice. Svůj podíl na tom nese i citlivá produkce Tomáše Havlena (Zvíře jménem podzim, Spomenik, Post-hudba aj.)

Hlavním symbolem projektu Místo pro pět je pětimístná dřevěná kinosedačka, na kterou mohou diváci usednout a podpořit tak oblíbeného hudebníka svou přítomností. V případě, že by si své místo na bytovém koncertě nestihnou zarezervovat, mohou zůstat u sebe doma a podpořit umělce svou přítomností na online streamu. Přesné místo online bytového koncertu je vždy zveřejněno jen pár hodin před začátkem akce.

„Během pandemie jsme v mém okolí přemýšleli, jakým způsobem oživit současnou krizi v kultuře, kterou způsobil právě koronavirus. Společně s Petrou Kašparovou se pohybujeme na umělecké scéně řadu let a vnímaly jsme, že kapely, písničkáři ale i další umělci jsou z této situace nešťastní, protože nemají moc možností, jak hrát před publikem. A tak jsme se inspirovali zahraničním konceptem NPR tiny desk concert, díky čemuž člověk může zažít opravdový koncert třeba právě u sebe doma.", říká jedna z iniciátorek projektu Místo pro pět Aneta Jochim.

„Chtěly jsme se vrátit do doby, kdy byly bytové koncerty tajným místem, kde se nesmělo chybět. Po velkém úspěchu prvního koncertu kapely Zrní připravujeme další bytové koncerty. Osloveným hudebníkům, ale i jednotlivým účastníkům se projekt líbí, a tak jsme rády, že můžeme v této době alespoň trochu přispět ke znovurozjetí hudby,“ vysvětluje Petra Kašparová.

Svého oblíbeného umělce můžete podpořit, pokud si jedno z pěti míst rezervujete přes Goout.cz nebo na platformě Donio.cz.

Další program koncertů najdete Facebooku MÍSTO PRO PĚT nebo na Instragramu.