Video placeholde

Dotkla jsem se Babišova ega, že z něj dělám blbce a jsem drzá, ale já se nebojím, říká starostka Pecková

Starostka Mnichovic Petra Pecková (nestr. za STAN) zkritizovala premiéra Babiše kvůli plánu vzít obcím peníze na kompenzace za dopady koronaviru. Dostala se do jeho „Čau lidi“, v reakci na to si s ním sjednala schůzku a další den se vládní politika změnila. Obce teď mají dostat zpět 1200 korun na občana. Říká, že se dotkla jeho ega a premiér jí v reakci na to všechno udělal zadarmo kampaň.

Vyčinil mi, že z něj dělám blbce a kazím mu PR, popisuje jednání s premiérem Pecková. Babiš se prý snaží každého kritika přesvědčit a získat na svou stranu. Kritikou se zabývá, až když se týká jeho mediálního obrazu. V rozhovoru popisuje ostré jednání s předsedou vlády i reakce, které se jí dostaly. Říká, že se odmítá bát, i když někteří jiní starostové promluvit nechtějí a bojí se třeba kontrol.

Pecková tvrdí, že obce přijdou o velké peníze a pocítí to taky místní firmy a řemeslníci, kteří přijdou o práci. Ozvala se jí řada starostů, včetně těch z hnutí ANO. Někteří její kolegové se ale bojí ozvat, třeba kvůli možným kontrolám. Pecková strach odmítá a s případnými kontrolami počítá. Její obec i přes změnu vládní politiky přijde o miliony.

Dopady koronaviru, včetně výpadku příjmů z daní, Mnichovice podle starostky možná připraví o klíčový investiční projekt. Vláda by si podle ní měla uvědomit, že obce jsou zásadní investoři i pro překonání krize. V rozhovoru taky popisuje nefunkční dotační systém, za který nemůže Evropská unie, ale Česko samo. Dává hned několik bizarních příkladů ze své praxe.

Jak těžké je pro české obce požádat o dotace? Jaké jsou před nimi překážky? Skutečně stačí ke změně vládní politiky kritizovat premiéra v médiích a na sociálních sítích? Jak dopadá pandemie koronaviru na obce a co všechno je ohrožené? A čím se starostka Pecková tak dotkla premiérova ega?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>