Video placeholde

Demonstrace proti Babišovi může být mnohem větší než 500 lidí. Omezení se na ni nevztahuje, uznal Vojtěch

Vládní omezení veřejných akcí na maximálně 500 osob kvůli riziku nákazy covidem-19 se od dnešních 15:00 výslovně nevztahuje na demonstrace podle shromažďovacího zákona. V tiskové zprávě o tom dnes informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Úprava mimořádného opatření reaguje na diskuse z posledních dní, zda se zákaz na demonstrace vztahuje. V Praze a na dalších 145 místech se dnes budou konat protesty spolku Milion chvilek proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Vojtěch uvedl, že prioritou kabinetu je chránit zdraví občanů, ale vláda demonstrace nikdy nezakázala. "Abychom předešli pochybnostem, přicházíme s výjimkou ze zákazu akcí nad 500 osob pro shromáždění konaná podle zákona o právu shromažďovacím," napsal na twitteru. Demonstranti se dnes v Praze na Staroměstském náměstí plánovali sejít v omezeném počtu. Kvůli nařízení chystali správní žalobu.

V úterý 9. 6. vyjádří lidé po celé republice svůj nesouhlas se zneužíváním moci a koronavirové pandemie k prosazování osobních zájmů Andreje Babiše. Protesty, které pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii, se uskuteční nejen v Praze, ale také na dalších 145 místech po celé zemi. V Praze na Staroměstském náměstí se protest uskuteční od 18 hodin.