Profesor Stanislav Kmoch

Profesor Stanislav Kmoch Zdroj: Markéta Kutilová

Žádná virová epidemie v historii netrvala déle než tři měsíce, říká profesor Stanislav Kmoch

„Nestrašme se pořád covidem. Je to velmi vzácná nemoc,“ tvrdí profesor Stanislav Kmoch (57), vedoucí laboratoře pro studium vzácných nemocí při první lékařské fakultě v Praze.

Proč vlastně zkoumáte COVID-19 jako vzácnou nemoc?

Ona to není vzácná, ale ultravzácná nemoc. Kdyby se lidé, kteří měli teplotu 38 stupňů Celsia, postavili do řady, 97 procent z nich by ve skutečnosti mělo chřipku. Asi tři procenta z toho chřipku a covid. Vždycky platilo, že zhruba pět procent lidí, kteří mají chřipku, mají zároveň koronavirovou infekci. Není to něco nového, co by géniové ve Wu-chanu vymysleli a roznesli mezi nás.

Říká se, že virus vypustili Číňané.

Číňané dělali běžný virologický výzkum. Během něj se může stát, že se někdo nakazí, protože se nechová tak, jak má, a epidemie se rozšíří dál. Pokud by někdo chtěl zlikvidovat lidstvo, využil by k tomu spíš virus neštovic. Jeho infekčnost je třicetkrát větší než chudáka covidu.

Prý jste vyvinuli vlastní metodu testování.

Studujeme stovky vzácných nemocí a pro každou vyvíjíme diagnostickou metodu. Covid byl 321. případ. Předtím jsme zaváděli metodu na detekci jiných virů.

Jak dlouho trvalo, než jste to vyvinuli?

Pět dní.

Kde jste brali vzorky?

 

Dělali jsme vlastní výtěry ráno i večer. Jedna kolegyně už měla výtěr z nosohltanu aspoň šedesátkrát. Aby to člověk mohl porovnat, musí vycházet z téhož vzorku.

Kolik denně zpracujete vzorků?

Okolo tří set. Ze dvou tisíc testů byly pozitivní na COVID-19 čtyři.

Čtyři? Jak je tedy možné, že se z toho vytvořila pandemie?

Jste si jistá, že šlo vůbec o pandemii a epidemii? Ty mají svoji přesnou definici danou podílem nakažených v populaci. Epidemie například chřipky nastane, když máme nakažených 200 tisíc lidí během šesti týdnů. Tahle kritéria covid nesplňuje ani náhodou. Lidi si mysleli, že budou hromady mrtvol na ulici, bojí se chodit ven, nestýkají se s rodiči, ale ve skutečnosti se něco podobného opakuje každý rok – v době chřipkových vln. Žádná virová epidemie v historii netrvá déle než tři měsíce.

Takže žijeme ve falešné epi­demii?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!