Pozůstatky římské říše ve Velké Británii

Pozůstatky římské říše ve Velké Británii Zdroj: Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales

Pozůstatky římské říše ve Velké Británii
Pozůstatky římské říše ve Velké Británii
Pozůstatky římské říše ve Velké Británii
Pozůstatky římské říše ve Velké Británii
Toby Driver
5
Fotogalerie

Ozvěny minulosti. Vlna veder odkryla stovky římských staveb na britských ostrovech

Letecké snímky Walesu pořízené v roce 2018 až do letoška skrývaly cenné archeologické nálezy. O jejich objevení a popisu pojednává nový výzkum publikovaný akademickým časopisem Britannia. Vědci v něm ukazují, jakým způsobem vypátrali pozůstatky stovek staveb z dob římského impéria. Půdorysy tisíce let starých budov se v plné kráse obnažily až při vlně veder před dvěma lety.

Římská opevnění, vojenské kempy, cesty, nebo dokonce luxusní vily. Výčet čítající okolo 200 dříve neodhalených staveb se povedlo zpětně dohledat a sestavit na základě leteckých snímků půdy. Spoluautorem studie je letecký badatel Královské komise pro starověké a historické památky ve Walesu doktor Toby Driver.

Historikům až doposud údajně chyběly důležité informace z části dějin, kdy Římská říše před 2 tisíci let obsadila oblast Walesu. Letošní nález by však měl doplnit chybějící kousky do historické mozaiky. „Tyhle poznatky obrací vše, co o Římanech víme, vzhůru nohama,“ věří Driver.

Příkladem užitečných poznatků mohou být takzvané pochodové tábory. Staří Římané je vystavěli, jen aby je krátce nato opět sbalili. „Jedná se o dočasné kempy na jednu noc,“ vysvětloval Driver. Nově odhalené stopy ukazují, jakým způsobem tou dobou nejmocnější a nejvyspělejší civilizace světa manévrovala na nepřátelském území.

Badatelům se navíc povedlo vysledovat, jakým způsobem římské cesty protínaly tamní krajinu. V porovnání s dnešními silnicemi byly nebývale rovné. „Tyhle velké římské cesty prochází krajinou rovně jako šípy,“ líčil doktor Driver.

Autory studie obohacené o kompletnější okénko do dějin mimo jiné zaujalo, v jakém měřítku Římané ovládali území Walesu. Pár hluchých míst však údajně ještě zbývá. Tým vědců už proto vyhlíží den, kdy koronavirová epidemie zeslábne natolik, že budou moct dalším výzkumem vyplnit mezery.

Vlny veder

Britským vědcům vlna veder v roce 2018 pomohla i na jiných místech ostrovního státu. Počasí odkrylo dávné vzpomínky na historickou architekturu například na několika místech Anglie. A sucho se ve stejném roce podobným způsobem projevilo i v Irsku.

Razantní teplotní odchylku si v roce 2019 prožilo i subtropické Španělsko. Satelit NASA odhalil 7 tisíc let starý monument, když se po pěti dekádách vynořil z vody. Po horkých letních měsících tak opět ožil název španělský Stonehenge.