Šéf Senátu Miloš Vystrčil

Šéf Senátu Miloš Vystrčil Zdroj: Profimedia

Číně navzdory: Šéf Senátu Vystrčil i přes čínské varování navštíví Tchaj-wan

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) navzdory čínskému varování navštíví Tchaj-wan. Mise, kterou plánoval už jeho zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), by se měla uskutečnit od 30. srpna zhruba do 5. září. Vystrčil to dnes oznámil novinářům. Počítá s tím, že ho doprovodí zástupci firem a výzkumných institucí kvůli posílení česko-tchajwanské obchodní a vědecké spolupráce.

K cestě podle Vystrčila vedla potřeba dát v souladu s polistopadovým vývojem přednost hodnotám a principům, na nichž je ČR založena, před krátkodobými ekonomickými zájmy. "Buď budeme držet své principy a své hodnoty, anebo budeme počítat groše. Přikláním se k tomu, abychom přestali počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že už vůbec žádné nemáme," uvedl. Senát podle Vystrčila zůstal jedinou institucí, která vůči Číně hájí českou suverenitu, svébytnost a sebevědomí českého národa. "Musíme počítat s tím, že za to nebudeme všemi chváleni, dodal v souvislosti s odmítavým postojem prezidenta Miloše Zemana a vládních činitelů k cestě na Tchaj-wan.

Vystrčil připomenul tlak Číny na to, aby se mise neuskutečnila. "Čínská lidová republika je přesvědčena, že má právo nám říkat, co máme dělat a jak to máme dělat," uvedl předseda Senátu. Podle něj Čína bere ČR jako bránu do Evropy, nikoli jako rovnoprávného partnera. Podepsala se na tom i slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který nejprve odsoudil postup čínského velvyslance, aby mu o několik dní později děkoval. K vyjádření šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), že cesta na Tchaj-wan je jakýsi "trucpodnik", Vystrčil řekl: "Jestliže to někdo považuje za trucpodnik, tak vůbec nic nepochopil, nebo má krátkou paměť, nebo ji má zatemněnou."


O návštěvě Tchaj-wanu promluvil Miloš Vystrčil v Prostoru X:

Video placeholde
Předseda senátu Miloš Vystrčil v pořadu Prostor X hovoří o své plánované cestě na Tchaj-wan • Reflex.cz


Vondráček dnes novinářům řekl, že ho rozhodnutí předsedy Senátu nepřekvapilo, respektuje ho. Je přesvědčen, že motivem Vystrčila k cestě na Tchaj-wan je "rozmíška s čínským velvyslancem", což je podle něj "možná trošku málo". Poznamenal, že Vystrčila prosil, aby bral v potaz, že je druhým nejvyšším ústavním činitelem. Vondráček zároveň podotkl, že vztahy ČR s Tchaj-wanem jsou vynikající a rozvíjí se i bez podobných návštěv. Dodal, že nedostal odpověď, co konkrétně nového cesta předsedy Senátu do vzájemných vztahů přinese.

Během koronavirové krize podle Vystrčila vládní činitelé ukázali, že "není ochota vyvázat se z čínského vlivu". Úvedl, že při březnové schůzce nejvyšších ústavních činitelů cítil "téměř zhmotnělou obavu" Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), že Čína nedodá ČR ochranné pomůcky, "pokud, Vystrčile, nebudeš ticho". Předseda Senátu to v duchu slov Václava Havla nazval "bezmocí mocných". Navázání na havlovskou zahraniční politiku i podtrhl i citát někdejšího disidenta a prezidenta, že "svoboda má takovou cenu, jakou máme my sami", kterým byl ozdoben připravený dort ve tvaru tchajwanské vlajky.

Čína považuje Tchaj-wan za svou vzpurnou provincii. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova k Číně. ČR, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.

Vystrčil počítá s tím, že by k cestě využil vládní letadlo tak jako při jiných zahraničních misích. "Předpokládám, že všechno bude fungovat normálně. Že nebudou žádné jiné přístupy, než byly aplikovány při cestě jiných nejvyšších ústavních činitelů," uvedl k možnosti, že by ministerstvo obrany odmítlo vládní letoun poskytnout. Příslušná jednání už byla zahájena v pondělí, dodal. Pokládal by za symbolické, pokud by se cesty mohla zúčastnit také vdova po svém předchůdci Věra Kuberová.

Čínské velvyslanectví varovalo Kuberu před cestou na Tchaj-wan. Kubera dopis dostal během lednového setkání se Zemanem a Vondráčkem na Hradě. Dokument prezidentská kancelář podpořila dvěma přípisy. Zhruba o týden později Kubera náhle zemřel na infarkt. Bylo to několik dní poté, co navštívil i čínské velvyslanectví.