Dosavadní reálnou pomoc lze vyčíslit spíše jen v desítkách miliard korun.

Dosavadní reálnou pomoc lze vyčíslit spíše jen v desítkách miliard korun. Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia

500 miliard schodku: Jak vznikl nesoulad mezi nízkou pomocí ekonomice a vysokým zadlužením

Schodek státního rozpočtu letos může být až 500 miliard. Už to připouští i sama ministryně financí. Není to zase tak překvapivé, byť na první pohled číslo vypadá děsivě.

Překvapivé je snad jen to, že s ním ministryně přichází už teď, před létem. I když je vlastně otázka, zda by oznámení takové cifry až po prázdninách něco vyřešilo, vždyť půjde o předvolebně citlivé období. A Češi obecně jsou na růst zadlužení obzvláště citliví i v mezinárodním kontextu, dokonce i v porovnání s Němci. Jedna generace Němců přenáší na další strach z hyperinflace výmarské republiky, Češi podobně „dědí“ hrůzu z opakování měnové reformy roku 1953. A míní, že s růstem veřejného zadlužení riziko roste. Vždyť to byly z velké části právě a jen dluhy vzniklé znárodněním a kolektivizací, jež komunisty kdysi přiměly korunu „reformovat“.

Nebyli jsme připraveni

Už řadu týdnů bylo alespoň v informovaných kruzích veřejným tajemstvím to, že dosud oficiálně plánovaný schodek 300 miliard korun je prakticky nedosažitelný. Vláda však ctí „salámovou metodu“ a postupně svůj odhad letošního deficitu zvyšuje tak, aby příliš nenahrávala na smeč opozici, která může vysokého schodku využít ke kritice vládního hospodaření.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!